Jon Michelet er død

  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

  Jon Michelet gikk bort lørdag kveld, 73 år gammel.

  – Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier hans kone Toril Brekke på vegne av familien.

  Den kritikerroste forfatteren Jon Michelet gikk bort lørdag kveld, etter lengre tids sykdom. Dette bekreftet i formiddag en sorgtung forlagssjef, Ingeri Engelstad i Forlaget Oktober til VG.

  Michelet døde fredelig med alle sine nærmeste rundt seg, forteller forlaget på vegne av familien. Han har de siste årene slitt med kreft, og ble i 2008 diagnostisert med prostatakreft. Tilstanden forverret seg i fjor da forfatteren fikk tilbakefall med kreft i svelget. Han etterlater seg kone og fire barn.

  – Jon gjorde en enorm kraftanstrengelse på slutten for å bli ferdig med siste bind om krigsseilerne, og han var veldig stolt og letta over at han klarte det, sier Toril Brekke.

  Enorm suksess

  – Jon Michelet hadde en solidaritet og et engasjement som aldri hvilte. Han var en uvanlig raus person, full av fortellinger og kunnskap om en forbløffende mengde emner. Hans bortgang er et stort tap for norsk litteratur, skriver Forlaget Oktober i en pressemelding søndag formiddag.

  Michelet var en av Norges mestselgende forfattere, og har utgitt en lang rekke romaner, krimbøker, skuespill og sakprosa. I sitt yrkesaktive liv har han vært sjømann, bryggearbeider, journalist, forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen.

  Han debuterte i 1975 med krimboken Den drukner ei som henges skal, hvor leserne ble introdusert for krimhelten Wilhelm Thygesen. For disse bøkene har Michelet to ganger blitt tildelt Rivertonprisen, både for Hvit som snø (1980) og Den frosne kvinnen (2001). Flere av krimbøkene hans er blitt dramatisert av NRK. Boken Orions belte er også blitt filmatisert, med Helge Jordal i hovedrollen.

  De siste årene av sitt liv opplevde han enorm suksess med En sjøens helt-serien. De fem bindene i storverket har et samlet opplag på nærmere 750.000 eksemplarer skriver forlaget på sin nettside, og bøkene har bidratt til at krigsseilernes innsats under andre verdenskrig har fått økt fokus. Det er også planlagt en NRK-serie basert på disse bøkene.

   

  (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)