Jæger på vei mot norgesrekord

Jørgen Jæger (77) har besøkt 269 bokhandlere i høst. Turneen måtte brått avlyses.

Jørgen Jæger (77) har besøkt 269 bokhandlere i høst, og 141 står for tur innen jul. Samtidig hastetrykkes det to ferske opplag av hans nye krim, «Skjebnedøgn».

Tidligere i høst ble det kjent at Jørgen Jæger skulle besøke alle landets bokhandlere for å feire 20 år som forfatter. Den ambisiøse turneen startet 25. september i Vadsø, og skal avsluttes lille julaften i hjembyen Bergen.

– Det har vært fantastisk så langt. Jeg har møtt bokhandlere i en rekke byer, og ikke minst i mange grisgrendte strøk. Spesielt nordpå var det lange og krevende strekninger, men desto hyggeligere var det da jeg endelig kom fram. Fra Kjøllefjord kjørte jeg fem timer og 20 minutter for å besøke neste bokhandel i Hammerfest, sier Jæger.

Jørgen Jægers nye krim, «Skjebnedøgn» (Bonnier) hastetrykkes i to ferske opplag.

På bestselgerlisten

Med på turneen er Skjebnedøgn, bok nr. 14 i serien om Ole Vik, Cecilie Hopen og de andre karakterene i Fjellberghavn. Krimromanen har ligget på bestselgertoppen siden den ble lansert 25. september. Nå hastetrykkes et tredje og fjerde opplag.

– Det viste seg at tredje opplag ikke var stort nok, så det må trykkes enda ett. Nå er vi oppe i nærmere 30 000 bøker, og det er utrolig gøy. Det gjør meg stolt og ydmyk at både bokhandlerne og leserne vil ha mer Ole Vik etter så mange år, sier Jæger.

Sitrende spenning

I Skjebnedøgn møter vi Susanne Skogen som plages av en stalker. I tillegg er hun svindlet for alt hun eier av sin tidligere samboer. En sommerdag mens hun er på stranden, ringer sønnen Marius i panikk. Cecilie Hopen rykker ut og finner en drept mann utenfor huset deres. Ingen vet hvem han er, og Marius er forsvunnet.

Ole Vik har permisjon for å pleie sin kone Marte, som er livstruende skadet etter et knivangrep. Så skjer en uventet utvikling.

Ambisiøst prosjekt

I løpet av den tre måneder lange turneen skal Jæger besøke over 400 bokhandlere, og nå er han godt over halvveis.

– Opprinnelig siktet vi mot 479 butikker, men noen er spesialbokhandlere som ikke har bøkene mine i sortimentet. Derfor landet vi på 410. Så vidt jeg vet har ingen forsøkt seg på noe tilsvarende tidligere. Det er vanlig at forfattere besøker bokhandlere, men samtlige som selger bøkene deres? Det tror jeg ikke har skjedd før, så det er mulig at det blir en norgesrekord, sier Jæger.

Signerer kort

Hver bokhandel får overrakt et personlig signert kort fra forfatteren til å henge opp på fellesrom og spiserom.

– Det blir utrolig godt mottatt, og bokhandlerne setter pris på at jeg ønsker å besøke dem alle sammen. Jeg møter mange hyggelige lesere og fans på veien også. Turnéplanen er ambisiøs, men nå som jeg er over halvveis kan jeg ikke gi meg. Det er bare å kjøre på.