Ingen sleipe byttekunder i dag

Her er den foreløpige bunken av returnerte bøker og spill fra formiddagen. Foto: Katarina Bakken.

- Men noen forsøker seg jo med godt leste bøker fra egen hylle.

Tredje juledag er kjent over hele landet som den store byttedagen. I bokhandelen kommer mange kjente bøker tilbake til hyllene. Noen kunder prøver å bytte godt leste bøker også.

 

– Det er oftest bestselgerne som kommer tilbake til oss. Flere av tlbudsvarene vi hadde i førjulstiden kommer også rake veien tilbake. Det er ikke noe sjokk, sier Camilla Bärthel Flaaten.

Camilla er en av medarbeiderne hos Ark Bokhandel i Holmensenteret i Asker, og jobber selvfølgelig på den store byttedagen. Hun synes det har gått radig og fint med bytteaktiviteten så langt.

– Sammenlignet med andre år jeg har jobbet på byttedagen har det gått ganske plettfritt i dag. Ingen store overraskelser. Det har hendt at kunder har tatt med seg en gammel bok fra sin egen bokhylle og sagt de har fått den til jul og gjerne vil bytte den. Noen tror blankt på sleipe byttekunder, men jeg har jobbet her lenge nå og ser hvilke bøker som har vært julegaver og bøker som er godt brukt.

Maren Dolva står i kassen ved siden av Camilla. Hun har vært på jobb siden de åpnet i morges og er enig med kollegaen.

– Vi ser at det er mange bestselgere som kommer tilbake etter juleaften. Som regel er det fordi kundene har fått to eller flere av samme boken. Tilbudsbøker og spill er også en gjenganger i dag, men vi har en veldig fin bytteregel så det er ikke noe problem å bytte hos oss av den grunn.

 

Skrapt i bokhyllen

– Siden det er første åpningsdagen etter julaften og julehandelen som vanlig gikk veldig bra, så er det ganske skrapt i bokhyllene her. Da syns de fleste det er fint å få en tilgodelapp som de kan bruke ut året, og heller vente til de finner noe de har lyst på, sier bokhandler Maren Dolva.

Bianca Egeland er en av byttekundene hos Ark Bokhandel på Holmen Senter. Hun har, som de fleste andre som er innom i butikken i dag, fått en bok hun gjerne vil bytte.

– Jeg fikk boken Pauls Jul som handler om hvordan du skal pynte til jul, lage julegaver, oppskrifter og slikt. Personlig trenger jeg den ikke, så jeg prøver å finne noe annet nå i stedet. Jeg er glad for en tilgodelapp også, det får man alltid bruk for!

IMG_7510
Det blir mye papirarbeid i løpet av en byttedagen. Her viser Camilla bare et knippe av bunken med returlapper kundene må signere etter endt byttehandel. Foto: Katarina Bakken