Hveberg til amerikansk storforlag

– Det er jo dette man drømmer om som forfatter, sier Klara Hveberg. Harper Via har sikret seg rettighetene til hennes debutroman «Lene din ensomhet langsomt mot min».

– Dette er overveldende. Jeg kjenner på en dyp glede over at romanen min får reise ut i verden på denne måten. At den nå også blir tilgjengelig på engelsk, et av verdens største språk, føles nesten uvirkelig, sier Klara Hveberg. – Det er jo dette man drømmer om som forfatter, at det man skriver skal kunne bety noe for andre enn bare deg selv. Og da er det utrolig rørende å oppleve at boken treffer noen på en sånn måte at de ønsker at flere skal få mulighet til å lese den.

«Utvungen, leken og dyktig»

Klara Hvebergs mollstemte kjærlighetsroman Lene din ensomhet langsomt mot min har vekket internasjonal interesse. Nå skal debutboken hennes utgis på det engelske verdensmarkedet gjennom storforlaget Harper Collins’ nysatsning Harper Via, som skal utgi oversatt litteratur av «eksepsjonelle historiefortellere».

– Jeg er svært begeistret for Klara Hvebergs roman. Gjennom hovedperson Rakels stemme, oppnår forfatteren noe ganske bemerkelsesverdig – hun får meg til å betrakte verden på en litt annen måte, sier Tara Parsons, forlegger i Harper Via. – Så unik som denne boken er, ser jeg noen nydelige likhetstrekk med titler som Asymmetry og By Grand Central Station I Sat Down and Wept. Man kan også trekke linjer til Italo Calvino, i den utvungne, lekne og dyktige måten matematikk flettes inn i historien.

Oppsiktsvekkende rettighetssalg

Harper Via som sikret seg rettighetene til Hvebergs bok gjennom et såkalt preempt – et bud av en viss størrelse, gitt under forutsetning av boken ikke blir lagt ut på auksjon.

Det er ikke bare amerikanerne som har falt for Hvebergs debut. Et av Tysklands ledende forlag, BTB Random House, har også kjøpt rettighetene til romanen.

– Det er et oppsiktsvekkende rettighetssalg for en debutant, fastslår Hvebergs litterære agent Annette Orre i Oslo Literary Agency til BOK365. – Det er veldig gøy og veldig stort.

Orre sier det er mange forklaringer på hvorfor nettopp Hvebergs debut slår an, og nevner noen:

– Hun har skrevet en mollstemt kjærlighetshistorie med et originalt og uventet blikk, og romanen likner ikke på noe annet i den norske samtidslitteraturen. Hennes lek med språk, tall og musikk er unik.

Leter meg fram

For Klara Hveberg selv er dette godt å ha med i bagasjen videre i forfatterskapet:

– Det gir meg en slags ro og bekreftelse på at det jeg driver med har verdi. At noen ser kvaliteter i skrivingen min. Og det betyr kanskje ekstra mye for meg som ikke har noen litterær skolering, jeg skriver jo egentlig bare med hjertet – og noen ganger litt med nyrene – og prøver å finne setninger som føles sanne, sier Hveberg til BOK365.

Kan du røpe noe om ditt neste bokprosjekt?

– Jeg har noen ideer om hva jeg tror den neste boka kommer til å handle om, men jeg skriver jo på en sånn måte at jeg må lete meg fram, så det tar lang tid før jeg vet hva noe er og om det jeg jobber med i det hele tatt blir noe.

 

(Foto: Agnete Brun)