Hva så med mensen?

- Det er ingen som bærer seg over at det er ekkelt med neseblod, så hva faen? spør Clara Henry som er aktuell med «Ja, jeg har mensen, hva så?»

Det er lite som er like naturlig som menstruasjon. Det er en forutsetning for å bringe arten vår videre, og flere millioner mennesker menstruerer hver måned verden over. Likevel er mensen et tema mange ikke tør å snakke om, og noe som unge jenter går gjennom i uvitenhet og ensomhet.  

 

Clara Henry har tatt tyren ved hornene, og stiller det utfordrerne spørsmålet; «hva så at jeg har mensen?». En naturlig reaksjon er ingenting å skamme seg over, det skal heller hylles. Henry har svarene på alt både nye og gamle mensere lurer på når det gjelder syklusen.

Clara Henry (f.1994) er en populær YouTuber, komiker og programleder i hjemlandet Sverige, og hun har Nordens største vloggkanal. Ja, jeg har mensen, hva så? er hennes første bok, og den var en umiddelbar bestselger da den utkom i Sverige.

 

Clarahenrycover

 

 

Navn: Clara Henry

Aktuell med: Ja, jeg har mensen, hva så? (Kagge)

 

 

 

 

 

Hvorfor valgte du å skrive akkurat denne boken?

Jeg hadde snakket om mensen på Youtube noen ganger, og innsett at hver gang jeg tok opp emnet så fikk jeg enorm respons. Dels folk som skrev at jeg skulle fortsette, fordi de lært så mye og dels folk som ba meg slutte, for emnet var ifølge dem «ekkelt og privat». Men jeg ville jo ikke slutte. Hvorfor skal en la være å snakke om noe som folk faktisk kan ha problemer med og blir dårlig av? Hvorfor skal man ikke snakke om noe som folk ikke har noe kunnskap om? All kunnskapen som finnes er så vitenskapelig. Eggstokker og livmorer og hormoner. Hva med det personlige? Noe som man kan relatere seg til, takk? Da ble det en bok.

 

Hvorfor tror du at temaet mensen har blitt, og fremdeles er, så tabubelagt?

Jeg tror det er mange årsaker. Alle religioner har beskrevet menstruasjon som noe skamfullt, for å kontrollere kvinnene gjennom tidene. Det er ikke lenge siden at kvinner ble nektet universitetsutdannelse, for det ble sagt at kvinners blod trengtes i menstruasjon og for å kunne føde barn, og ikke i hodet for å lære seg saker. Hvor sinnsvakt er ikke det? Siden tror jeg også at mennesker, men fremfor alt kvinner, har et enormt press på å se ut på en viss måte. Svette, mens og andre kroppsvæsker skal helst ikke synes. Og blod er jo en helt naturlig kroppslig funksjon, men som må gjemmes ettersom den liksom beviser at våre kropper er nettopp kropper, med egne funksjoner, heller enn vaginaer som er til for menn.

 

Hva vil du si til dem som syns «mensen er ekkelt?»

Jeg kan være enig. Blod er litt ekkelt. Men ingen som bærer seg over at det er ekkelt med neseblod, så hva faen? Kom igjen. Det er bare litt blod.

 

Har du noen tips til nye mensere?

Ja! KJØP MIN BOK. Hehe. Men våg å snakke om det. Så lærer du deg hvilke «mensenbeskyttelser» som passer deg best, og at alles mens er helt ulike. Det er helt normalt å få mens når man er 11 år, og like normalt å få det når du er 16. Det er helt normalt å blø dritmye, og det er helt normalt å blø i to dager. Vi prater for lite om det, og det eneste man hører er at man skal få mensen når man er 13 år og at man skal blø i fem dager. Men er man fremdeles usikker så kan man gå til helsestasjonen, de har full kontroll.

 

Hva er den største feiloppfatningen om mensen?

At bare kvinner har mensen. Det er jo faktisk ikke slik; snarer har alle med livmor mensen. Om vi hele tiden snakker om kvinner som har mensen, så glemmer vi jo bort alle transpersoner og ikke-binære. Jeg foretrekker å si livmorbærere, eller mensere, når jeg snakker om folk som har mensen.

 

Tre egne favoritt dokumentarbøker som du vil anbefale videre?

Det er et vanskelig spørsmål. Jeg leser for lite. Men jeg elsker feministisk litteratur. Les Roxane Gay med Bad feminist. Eller Caitlin Moran. Eller Nina Björk Under det rosa täcket, for et totalt mindblowing grunnskurs i feminisme.