I kveld våkner Ugla

Endelig skal dørene åpnes: Christelle Ravneberget og Holm Holmsen ønsker velkommen til Oslos nye bokbar Ugla.

– Dette skal være et møtested for litteraturfolk – en skrivestue og kulturkafé, sier daglig leder Christelle Ravneberget.

Etter mange måneders forberedelser våkner endelig Ugla – Aschehougs nye bokbar i Kristian Augusts gate. Kun et steinkast unna moderhuset på Sehesteds plass, bare noen ekstra skritt bort til et ørlite glass og en god prat på hjemveien.

– Dette skal være sted for litterære arrangementer og de gode samtalene, sier Ravneberget, foran kveldens store åpningsfest.

 

Ugla B

«SYKT GOD KAFFE»: Christelle Ravneberget går god for barens kaffebønner.

 

 

«Litteraturens Last Train»

– En av Aschehoug-sjefene beskriver Ugla som «litteraturens Last Train»?

– Det er en god beskrivelse. På litteraturhusene sitter på mange vis kulturen høyt der oppe på podiet mens vi andre sitter her nede, sier Ravneberget og gestikulerer. – Hos oss blir det mye tettere på, og lettere å invitere til de gode samtalene. Litteraturen skal ut til folket!

 

Ugla E

CHAMPAGNEGUTT: Jan Kjærstad er hyllevare, med gode naboer.

 

Selv om ugla først og fremst er kjent som et nattdyr, satser den nye bokbaren på å være et innslag i folks liv også på dagtid.

– Vi åpner allerede klokka åtte om morgenen. Da er det mulig å komme innom for å få seg en kopp «sykt bra» kaffe. Og så stenger vi ikke før elleve på kvelden – og klokka ett i helgene.

 

Boksalg over bardisk

Gjestene kommer til en velassortert bar og hyller fulle av bøker – frontlist og backlist – som folk kan bla i og kjøpe over disk.

– Foreløpig er det kun Aschehoug-bøker. Men når vi har arrangementer med andre forlags forfattere vil også deres bøker bli stående her og være i salg etterpå, sier Ravneberget, som kan fortelle at de allerede har noen programposter på plass:

– Vi er jo i startfasen, men har fått på plass en eller to arrangementer per uke. I tillegg satser vi på noen faste månedlige poster. Vår ambisjon er å fange hele spekteret av litteraturen.

 

Ugla F

 

Seksti sitteplasser

Ugla kan også by på gode arbeidsplasser bakover i lokalene, for dem som ønsker et sted å gjemme seg bort på dagtid. Seksti sitteplasser har det blitt rom for innendørs. I tillegg er det plass til tjue ute i felles bakgård, hvor nabo World Wildlife Fund (WWF) får gleden av å studere ymse eksemplarer av arten bokfolk.

 

Ugla D

 

– Vi har regnet oss frem til at vi har plass til rundt 150 mennesker, sittende og stående, innenfor veggene her.

– Det kan det bli bruk for i kveld?

– Jeg har en følelse av det, ja, medgir Christelle Ravneberget.

– Har du nok vin?

– Det er jeg sannelig ikke sikker på …

 

 

Ugla C2

Ugla C3

Ugla C4