Bastion stuper

Forlagssjef Anja Marheim (Foto: Bastion Forlag)

2017 ble et «annus horribilis» for Bastion Forlag. Omsetningen mer enn halverte seg fra 42,2 millioner til 18,7 millioner. Samtidig måtte forlaget ta store tap på fordringer. Årsresultatet endte med et underskudd på 3,3 millioner korner: - Et unntaksår, sier forlagssjef Anja Marheim.

Bastion Forlag har lenge vært en stjerne blant de uavhengige, små forlagene. Med forfattere som Jojo Moyes og Santa Montefiores har forlaget ligget høyt oppe på bestselgerlistene og årlig omsatt for over 40 millioner, helt siden 2014. Fjoråret ble imidlertid en lang bremsestrekning, viser tall fra Brønnøysundregisteret.

Omsetningen mer enn halvert

Omsetningen i Bastion falt fra 42,2 millioner i 2016 til 18,7 millioner i 2017, altså mer enn en halvering. Samtidig måtte forlaget ta store tap på utestående, det meste antagelig på akkorden i Boklageret. I fjor hadde Bastion kortsiktige fordringer på 11,6 millioner, mens kortsiktige fordringer i år er nede på 4,1 millioner. Etter det BOK365 har grunn til å tro har mye av reduksjonen årsak i Boklagerets akkord hvor kreditorene måtte tåle en 75 prosent nedskrivning av utestående.  Egenkapitalen i Bastion Forlag er etter dette negativ med 2,7 millioner kroner.

Kortsiktig refinansiert

Den dramatiske nedgangen i salget, kombinert med tap på utestående, har tvunget forlaget til å søke nye finansieringsløsninger. Hele 6,5 millioner har Bastion nå blitt tvunget til å ta opp i kortsiktige kreditter. Kredittene forfaller i år. Forlagssjef Anja Marheim i Bastion virker imidlertid ikke være veldig bekymret. I en e-post til BOK365 skriver Marheim at hun tror 2017 må regnes om et unntaksår: – Sett under ett er jeg fornøyd med driften i forlaget. Slik tallene ser ut etter 1. tertial 2018 er vi godt fornøyd med året så langt, med andre forventninger enn fjoråret. Marheim viser videre til fjorårets tap på utestående fordringer, samt at Bastion i 2017 valgte å fokusere på å bygge nye forfatterskap.

Underlig selskapsstruktur

Det burde være liten grunn til finansiell bekymring for Bastion. Fra 2012 til 2016 hadde Bastion samlede årsoverskudd på over 25 millioner, så reservene ligger nok syltet noe sted. Det som imidlertid er forunderlig med Bastion Forlag er selskapsstrukturen. Forlaget er organisert som et selskap med delt ansvar. Forlegger Morten Mørch har en andel på 86 prosent, mens forlagssjef Anja Marheim har 14 prosent. I tillegg har forlaget en «stille interessent» som er eierselskapet som også står bak Boklageret og Notabene. Hvordan avtalen med eieren av Boklageret og Notabene er utformet har ikke Bastion villet oppgi. Det er likevel påtagelig at underskuddet i Bastions 2017-regnskap reduseres ved hjelp av en positiv finansinntekt på 2,4 millioner – som er «resultatandel til den stille deltakeren» (eieren av Boklageret og Notabene). Dette er mystisk form for inntektsføring.

Forlagssjef Anja Marheim tilbakeviser imidlertid at inntektsposten har med «tilbakeført returkommisjon» å gjøre – hvilket jo som utgift, eller inntekt – er høyst uvanlig i den norske bokbransjen.

Les også: Bokkompaniet inne i Bastion?

 

Foto: Anja Marheim (Bastion Forlag)