Holmås mot toppen av lyrikklista

Stig Holmås (foto: privat)

LYRISK: Populære Stig Holmås suser rett inn på andre plass av lyrikklista. Helge Torvund rykker også inn. To debutanter blir det og plass til.

Stig Holmås lanserte sin nye diktsamling i midten av august. Tross bare to uker i salg, plasserer Dagene er blitt fortere nå seg helt oppe i ryggen av Trygve Skaug.

Les også: Dagene er blitt fortere nå

Folkekjære Helge Torvund fylte 70-år, 20.august. I anledning dagen slapp Aschehoug jubileumsboka Lyset du treng finst – Dikt i utval. Utvalget har tidligere forlagsjef Trygve Åslund stått for i samarbeid med dikteren. Også denne samlingen har med andre ord hatt få dager ute i salg.

Les også: Gratulerer med dagen, Helge!

To debutanter er det alltid kjekt å ønske velkommen på lyrikklista.

Priya Bains  (f. 1995) er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland og Forfatterskolen i København. Med restene av mine hender er hennes første bok. Kritiker Fartein Horgar i Adresseavisen gir samlingen terningkast fem og sammenligner diktene med ingen ringere enn Yahya Hassans. Horgar skriver at samlingen består av:

Velartikulerte, utsøkt poetiske, sterke dikt om å leve i spennet mellom to kulturer. (…) Samtidig som forfatteren og hennes generasjon strekker seg mot fremtiden og gjør et vedvarende opprør mot konservatismen man har forlatt, viser hun fin forståelse for de gamles lengsel tilbake til en verden de i hvert fall forsto seg på … Boka er en frisk og viktig stemme.

Johanne Engelund Tjøsvold (f.1992) har i likhet med Stig Holmås vokst opp i Bergen.  Hun har en master i Skandinavistikk med litteraturvitenskapelig retning fra Universitetet i Uppsala.  Dette er en bok om kjærligheten til en mor, en far og en søster, en bok om å vokse opp, en bok om å være ung jente in a man’s world, en bok om bydelen Landås i Bergen og en bok om en frustrerende skriveprosess.

Inspirasjonskildene er mange, stilmessig er Johanne Engelund Tjøsvold fremfor alt inspirert av punk, hiphop, visesang og beat-poesi. Hun lar seg også inspirere av filmer, serier, sosiale medier og ulike former for populærkultur. Johanne Engelund Tjøsvold er en forfatter med et hardt og kompromissløst språk, men det er også et språk som vitner om en stor ømhet for dem hun skriver for.

 

Boklista for lyrikk: August – 2021 (alle utgivelsesår)

Lista er sammenstilt av Bokhandlerforeningen. NB: På mobil leses listene best i breddeformat/landscape.