– Hjerteskjærende vakkert og lavmælt

FRAMSNAKKING: Hvorfor løfter Jorid Mathiassen fram nettopp disse blant egne og andres skjulte bokskatter?

Vi er godt i gang med vår sedvanlige førjulstradisjon: Framsnakker-spalten. BOK365 utfordrer hver dag noen til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Det ryktes at dagens framsnakker kanskje er bransjens beste til å sniffe seg frem til gode og underholdende bestselger-romaner for kvinnelige lesere. Etter en årrekke hos Cappelen Damm, beveget hun seg tidligere i år over til Strawberry Publishing. Hvilke bøker har så sjefredaktør Jorid Mathiassen landet på?

Magisk leseopplevelse

Vi begynner med valget fra Strawberrys egne hyller, fra imprintet Armada:

Alice Harts fortapte blomster av Holly Ringland (Armada) er en enestående god roman om et tema der det ville vært lett for forfatteren å ty til de mest høylytte ordene og strø om seg med store bokstaver og utropstegn. I stedet gjør hun det motsatte – hun skriver så hjerteskjærende vakkert og lavmælt om tap og sorg at det er umulig ikke å bli berørt. Dette er en magisk leseopplevelse der det hele tiden avsløres nye hemmeligheter for leseren. Boken er oversatt til norsk av Torodd Lien.

Kvinnelige spioner

Den andre favoritten henter hun fra sitt gamle forlag Cappelen Damm:

Stjerner over Paris av Pam Jenoff er en bok som kan anbefales til alle som likte Syrinpikene av Martha Hall Kelly. Romanen har handling fra andre verdenskrig, og vi blir kjent med et nettverk av kvinnelige spioner hvis skjebne har vært et stort mysterium. Pam Jenoff er en mester i å finne fram ukjente deler av krigshistorien og bruke det som utgangspunkt for å skrive fortellinger som er spennende som en thriller og samtidig dypt engasjerende på det menneskelige plan. Dette er en historie som gjør sterkt inntrykk og som man ikke glemmer så lett. Boken er oversatt til norsk av Benedicta Windt-Val.