Sakprosa som julegave

Ei god bok sakprosa er populær julegave. Vi har valgt ut fem som stikker ut i bokhøsten.

Hans Olav Lahlum: Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene
(Cappelen Damm)

Reiulf Steen (1933-2014) var leder for Arbeiderpartiet i årene 1975-1981. Før dette hadde han vært nestleder i partiet siden 1965. I 1981 blir han imidlertid, etter en dramatisk maktkamp,  avløst av Gro Harem Brundtland. Steen satt likevel på Stortinget fram til 1991. Etter denne tid var han fortsatt aktiv i samfunnsdebatten og skrev flere selvbiografiske og politiske bøker. – Menneskelig drama gir gode kår for biografen: Et vesentlig bidrag til norsk politisk etterkrigshistorie, skrev vår anmelder til terningkast seks.

Les hele anmeldelsen her.

Torgrim Eggen: Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen
(Cappelen Damm)

Torgrim Eggen mottok årets Bragepris for biografien om forfatteren Axel Jensen (1932-2003). Jensen debuterte i 1955 og slo seg fra 1958 ned på den myteomspunne øya Hydra i Hellas. Her bodde han med sin første kone, Marianne Ihlen, og med naboer som Leonard Cohen og den svenske dikteren Göran Thunstöm. I 1992 ble Axel Jensen rammet av den alvorlige sykdommen ALS, men fortsatte likevel sitt forfatterskap. –  Det store løftet i biografien er alle de kulturhistoriske og teoretiske foreleggene for de mer vanskelige romanene til Axel Jensen, etter de største kommersielle suksessene, skrev vår anmelder – også her til terningkast seks.

Les hele anmeldelsen her.

Aage Storm Borchgrevink: Giganten. Fra Statoil til Equinor: Historien om selskapet som forandret Norge 
(Kagge)

Det fortelles at ei skoeske ble brukt som den første pengekista til Statoil. Selskapet ble startet i Stavanger en desemberdag i 1972. Resten er moderne Norgeshistorie. I Giganten forteller den prisbelønte forfatteren Aage Storm Borchgrevink for første gang historien om Statoil i bokform. Det i ei oppslukende bok som er vanskelig å legge fra seg. Forfatteren understreker i forordet at han ikke har hatt til hensikt å skrive et akademisk verk, men at han forsøkt å skrive en allmenn historisk fortelling. I dette har han virkelig lykkes. Avisa Fædrelandsvennen gav boka en sekser: «Med menneskelig innsikt og med et utgangspunkt i enkeltpersoners betydning har Borchgrevink skrevet en grundig og medrivende bok

 

Alf R. Jacobsen: Farlig farvann. Hurtigruten i nord 1940-45
(Vega)

Er du som oss, flasket opp på maritim historie, eller er du interessert i relativt ukjent norsk krigshistorie – er det bare å sette Alf R. Jacobsens siste storverk opp på ønskelista. Hurtigruta fikk store tap allerede tidlig under krigen. Selv om driften var sivilt innrettet, uten militærtransporter, ble skipene likevel angrepet og flere ble senket. Boka sentrerer seg rundt erstatnings-trafikken fra Tromsø og østover, selve Hurtigruta snudde i Tromsø. Alf R. Jacobsen har skrevet ei fascinerende bok om nordnorsk krigshistorie. Historien om erstatnings-hurtigruten er full av hverdagsheroisme, likevel er innsatsen, skammelig nok, aldri blitt påskjønnet. Denne lysende historieboka gjør sitt for å bøte på uretten.

 

Inger Merete Hobbelstad: Årene med Elizabeth
(Kagge)

Gullpenn-vinner Inger Merete Hobbelstad fikk mye ros for sin bok om William Shakespeare, i år er hun tilbake med mer engelsk historie. Dronning Elizabeth er den monark i verden som har sittet lengst på tronen, hun har hittil overlevd hele 15 britiske statsministere. Du har kanskje gledet deg over TV-serien The Crown på Netflix, i så fall vil du ha ytterligere glede over denne velskrevne og balanserte boka om dronningens liv og levne. Stavanger Aftenblad trillet en femmer og betegnet boka som svært medrivende historiefortelling. Det synes også vi.