Hjem med litteratur i bagen

Gine Jonassen og Gerd Johnsen i Res Publica henter hjem impulser. Og bøker.

Bokmessen i London er i gang, og bokfolk fra hele verden samles til utveksling av bøker og rettigheter.

London er invadert av bokfolk. Den store bokmessen i messesenteret Olympia i Kensington har foreløpig registrert 9663 delegater, 10 170 bedrifter, 1525 utstillere, 645 pressefolk og 12 559 såkalte «trade visitors», folk som kjøper og selger bøker og rettigheter. Og fremdeles registreres det besøkende.

Tusenvis av bokfolk møtes, utveksler erfaringer og kjøper og selger bøker i Olympia, London.

Speed-dating

Mange av disse er norske. Og bøker kjøpes og selges i et tempo som kan få hvem som helst imponert. Agentbyråene har egne stands i den delen av messesenteret som kalles rettighetssenteret, og her speed-dates det med nye avtaler hver halvtime så lenge messen varer.

Astrid Dalaker i agentbyrået Northern Stories forteller at de har mellom 70 og 80 avtaler i løpet av messen, og at flere av bøkene de representerer vekker interesse hos utenlandske forlag.

– For eksempel Sverre Henmos nye roman På vei hjem. Den vil danskene ha, forteller Dalaker. – Og i Italia er det auksjon på Linn Skåbers Til Ungdommen. Ellers har vi også registrert interesse for blant annet Reise med ål av Torolf E. Kroglund og Søvnløs av Anders Bortne.

Astrid Dalaker i Northern Stories dater Frits van der Meij i det nederlandske forlaget De Geus.

– Noe skjer på grensen

Oslo Literary Agency har med seg mange bøker, men vil foreløpig ikke røpe hva som vekker størst interesse. Men Annette Orre i OLA forteller at Simon Strangers Leksikon om lys og mørke, med den engelske tittelen Keep saying their names nå er oversatt til 18 språk, og at den stadig når nye områder.

Even Råkil på andre siden av bordet forteller at det ikke alltid er bøker som har gjort det bra hjemme som selger i utlandet, og omvendt.

– Noe skjer på grensen, sier han. – Se på Katharina Vestres bok om livet før fødselen, Det første mysteriet. Den er solgt til 20 fremmede språk. Vestre (født 1992) forteller om livet i mors mage, fra unnfangelsen til fødselen, og er illustrert av hennes ett år yngre søster Linnea Vestre. En bok som ikke har fått veldig stor oppmerksomhet hjemme, men som selger stort ute, forteller Råkil.

Oslo Literary Agencys Annette Orre og Even Råkil er veteraner på bokmessen.

Abortkamp

På messen er også forlagssjef Gerd Johnsen og salgs- og markedssjef Gina Jonassen i Res Publica. De selger ikke rettigheter, men kjøper. Iført kledelige, rosa bager prydet med boken Abortkamp – maktkamp, har de fulle dager med agenter og forlagsfolk.

– Ja, vi seer etter titler som passer vår samfunnfokuserte profil. Gjerne ting som kan skape debatt i Norge også. Av våre tolv- femten årlige titler er det to-tre oversatte, og dem finner vi gjerne her. Men vel så viktig er det å snuse inn trender. Få ideer, som vi kan lage egne bøker av, forteller Johnsen.

– Og bagene. Skal abortkampen ut i verden også?

– Nei, akkurat denne er veldig norsk. Men den har skapt debatt og fått stor oppmerksomhet hjemme. Bokens redaktør Susanne Kaluza stiller i «Torp» på NRK i kveld, smiler Johnsen.

– Du kan si at for forlaget har det vært et bra år, for abortloven, som det står på bagen, et jævlig år.

 

 

 

 

Les også: Årets 8. mars-bok

 

(Foto: Atle Nielsen)