Alene til Syden

For å få ferdig debutromanen sin dro ukens barnebokprofil Maiken Nylund alene til syden. Det kan hun anbefale.

Maiken Nylund jobber til daglig som bibliotekar på Hå folkebibliotek på Jæren. Hun har også tatt forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstituttet. Denne våren debuterer hun med sin første barneroman, som handler om Rikka. Og inspirasjonen til boken kom fra en annen bibliotekar.

 

Forfatter: Maiken Nylund

Aktuell med: Rikka – på ordentlig og forever (Cappelen Damm)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

– Rikka ble til da jeg hørte en forelesning om barnelitteratur for et par år siden. Der ble det snakket om Rikka Deinboll (hun som utviklet skolebibliotekene i Oslo) og det gamle amerikanske bibliotekskiltet med påskriften: ”Children and dogs not allowed”. Da sa det vipps: Rikka og tanken på at hun ikke hadde noen å være sammen med, kom seilende inn i livet mitt. Og hunden Pip, selvfølgelig.

– Siden Rikka er en vanlig jente, lever hun i en vanlig skilsmissefamilie. Noe som heller ikke er helt problemfritt. Jeg hadde et ønske om å belyse en del konflikter og dilemmaer ved å ha skilte foreldre, steforeldre og halvsøsken og hvordan det oppleves fra Rikkas synspunkt.

Tre barnebok-favoritter:

– Å velge ut tre favoritter er vanskelig, det er jo så mange. Tre bøker som jeg har lest i det siste og likte veldig godt er de grafiske romanene Elven av Anna Fiske og Hysj av Magnhild Winsnes. Bildeboka Dyr som ingen så unntatt vi av Ulf Stark er en helt nydelig bok for både store og små.

Sjekk ut:

– Ungdomsbøkene til australske Sonya Hartnett, særlig Hundene sover. Den er grufull, mystisk og hele boken bare ulmer i hendene på deg.

Hvordan jobber du?

– Jeg skriver aller best på morgenen. Men for det meste skriver jeg når jeg har tid, der jeg har tid. Enten det er med en kaffe på senga, ved kjøkkenbordet eller i sofaen. Da jeg skrev Rikka på ordentlig og forever reiste jeg på et tidspunkt helt alene en uke til Gran Canaria. Da var det ingenting annet å gjøre enn å skrive og slappe av på stranda mellom øktene. Det kan anbefales.

Din egen favorittillustrasjon?

– Selv om jeg ikke illustrerer selv, må jeg si at det er framsiden til Rikka på ordentlig og forever som er min favorittillustrasjon akkurat nå. Det er Cathrine Sandmæl som har illustrert den og den er helt perfekt. Sånn objektivt sett, så klart!

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

– Mange bøker gjorde inntrykk på meg da jeg var barn. En av dem som jeg alltid bærer med meg er Snøstormen av Torvald Sund med illustrasjoner av Wenche Øyen. Den opplevdes som eksotisk og magisk med all snøen og skigåing med pulk. Jeg drømmer ennå om å sove i en akvarellfarget snøhule, slik som familien i boken må gjøre. Men helst selvvalgt overnatting da, uten dramatikk og snøstorm.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

– Jeg ville sittet på kjøkkenet til Gunnvald sammen med ham og Tonje Glimmerdal og drukket kakao laget av ekte sjokolade. Det hadde vært fint det.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

– Jeg ville vært like modig og fri i naturen som Ronja Røverdatter.

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

– En virkelig god barnebok for meg, er en bok med flere lag i selve historien. Nesten som et kinderegg. Slik at man leser seg gjennom lag på lag og står igjen med selve skatten, altså budskapet i boken. Og så må jeg gjerne bli litt overrasket underveis.  Jeg elsker når alt dette harmonerer og fungere i en bok, uansett alder.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

– Jeg er ganske pysete både når det gjelder høyder og onde trollmenn, så jeg mønstrer gjerne på det glade liv med Pippi og opplever en stillehavsøy eller to.