Himmelsk økning i romansalget

Salget av norsk skjønnlitteratur økte med 231 prosent i første kvartal – godt fyrt opp av Jo Nesbøs "Sønnen". Vi leser mer norsk litteratur og mindre oversatt.

Vi skal ikke tilskrive dette den heftige bruken av bibelske referanser og kristne symboler, men faktum er at Jo Nesbøs Sønnen gir en himmelsk salgsøkning for norsk skjønnlitteratur i første kvartal.

Omsetningen for norsk skjønnlitteratur er opp hele 231 prosent – fra 9,2 mill. kr i første kvartal 2013 til 30,4 mill. i år. I det store og hele viser salgsstatistikken at vi leser mer norsk ved inngangen til året: Norsk sakprosa opplever en formidabel vekst – både for barn (opp 61 prosent) og voksne (opp 27,5 prosent).

 

Norsk opp – oversatt ned

I den andre enden av skalaen dominerer de oversatte bøkene: Oversatt skjønnlitteratur for voksne og oversatt skjønnlitteratur for barn ser begge en nedgang på godt over 30 prosent.

Så tidlig på året vil enkeltutgivelser prege tallene, så hvorvidt statistikken sier noe om mer varige trender blir for tidlig å si. For bokgruppene som omfatter sakprosa, skjønnlitteratur og underholdningslitteratur er den samlede omsetningen opp 12 prosent – fra 235 mill. kr i første kvartal 2013 til 253 mill. i år.

 

Fagbokforlaget feilkilde

Statistikken viser også en økning på hele 16,6 prosent i det totale bokmarkedet i første kvartal, fra 374 mill. kr i 2013 til 436 mill. kr i år. Her ligger det en stor feilkilde, ved at det store Fagbokforlaget ligger inne i årets statistikk, men ikke i fjorårets. Disse tallene må derfor tas ikke bare med en klype, men en spade salt.

Tallene gjelder salg fra distributør og ut til butikk og omfatter omsetning gjennom Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok.

 

Best utvikling i første kvartal:

Norsk skjønnlitteratur for voksne +231,1 prosent

Norsk sakprosa for barn +61,0 prosent

Norsk sakprosa for voksne +27,5 prosent

 

Dårligst første kvartal:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne -37,3 prosent

Oversatt sakprosa for barn -32,2 prosent

Underholdnings-/serieromaner -9,4 prosent

 

 (Foto Jo Nesbø: Stian Andersen)