Himla godt brød

Det er ingen ting i verden som er bedre enn ferskt brød rett ut av ovnen. Gjerne med masse smør, brunost og et stort glass melk til.

Lukten og smaken av ferskt brød er kanskje noe av det mest fristende som finnes. Når brødet går ut av ovnen, og lukten brer seg utover huset som hvite dampskyer fra tegneseriens verden som forvandles inn til lokkende hender, blir alle dratt mot kjøkkenet.

 

Brødboka

 

Brødboka(Samlaget) presenterer gode bakeknep, distinksjonen mellom de forskjellige korntypenne og tips til hvordan du får den perfekte deigen og hvordan brødet skal stekes – ikke minst hvordan du får den berømte sprø skorpen. Denne boken er rett og slett en solid innføring i brødbaking, og viser deg hvordan du lager brød som nordmenn har spist og elsket i generasjoner.

 

Bodil-Nordjore.ashx

 

Forfatteren Bodil Nordjore får flest spørsmål enn noe annet matemne enn brød. Selv om hun tidligere har utgitt flere bøker om blant annet fjellmat, pølser og julemat. Hun er også kjent fra flere NRK programmer, som Kvelden før kvelden, Nitimen og Matlyst. I Brødboka har Nordjore samlet over 120 av de aller beste brødoppskriftene, og her kan du finne noe til alle anledninger.

Denne uken presenterer vi oppskriften på himla gode brød.

 

Himla Godt

 

Himlagodebrød

 

Blir 3–4 brød.

12 dl lunka vatn

0,5 dl rapsolje

5 g tørrgjær

Løys dette opp i kjøkkenmaskina

 

Ha i:

4 dl havregryn (store frå Hollie)

3 dl solsikkefrø

1 dl kruskakli

1 kg grovbakst

1–3 ts salt (20 g)

500–600 g kveitemjøl

 

 

Elt i 8–10 minuttar, slik at du får ein smidig og fin deig som slepper bollen. Dette er veldig viktig for at brødet ikkje skal smuldre for mykje.

 

La deigen heve i tre–fire timar på kjøkkenbenken.

 

Om du halverer gjærmengda, kan du setje deigen kvelden før. Har du det travelt med bakinga, kan du bruke 10 g tørrgjær (1 pakke), og la deigen heve om lag 1 time på kjøkkenet.

 

Del deigen i fire like store delar og bak ut lytefrie brød. La dei heve i om lag 20 minuttar, dusj dei med vatn og strø på litt mjøl, gjerne din signatur.

 

Set omnen på 250 °C og la den vere så varm når du set inn brøda. Steik dei på 250 °C varmluft i 8–10 minuttar. Steik brøda til dei har ein kjernetemperatur på 97 °C, 30–40 minuttar. Nytt steiketermometer.

 

Legg brøda på ei rist og kos deg med dei.