Het Frankfurt-jakt på håkjerring

Morten Strøksnes' nye bok er Frankfurt-messens kanskje heteste norske objekt: – Det er fullstendig vilt, sier hans danske agent.

De store boklandene kaster seg etter Morten Strøksnes’ Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Eller Shark drunk, som den rett og slett er døpt på engelsk. 

– Det er fullstendig vilt. Jeg har sjelden opplevd at de store amerikanske forlagene har kommet løpende til oss for å snakke om boken og å spørre hvor raske de må være med budene sine, sier Monica C. Gram hos Copenhagen Literary Agency. – Med det trykket vi nå opplever, har vi bestemt oss for å vente med de engelske og amerikanske rettighetene til vi er vel hjemme i Danmark. Så får vi håndtert dette på forsvarlig vis.

 

Hete budrunder

Boken er allerede solgt til seks land: Sverige, Danmark, Spania, Italia, Tyskland og Nederland. I sistnevnte land var sju forlag interesserte i boken. Tre av dem hang med inn i den avsluttende budrunden.

Og det stopper neppe med de nevnte seks:

– Vi har interesse fra en rekke andre land. Fra Taiwan, fra Kina.  All over, sier Gram.

 

Eventyrlyst og ekthet

Hun tror det er flere aspekter som gjør boken interessant internasjonalt.

– Boken tar for seg lengsel og eventyrlyst, med et spenningsaspekt. Samtidig har den en ekthet over seg som leserne faller for, som man også ser med Knausgård-suksessen. Og Strøksnes skriver virkelig godt. Det er en litterær bok med en gjennomarbeidet struktur.

 

IMG_27041

 

Kjærlighet til havet

Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider (Forlaget Oktober) –  eller Shark drunk om man vil – er en kjærlighetserklæring til havet.

Boken tar oss til dypet utenfor Lofoten. Der svømmer håkjerringa, en hai som kan bli åtte meter lang og over ett tonn tung. To venner blir besatt av å få det ikoniske monsteret opp til overflaten. Den ene er forfatteren, den andre er kunstneren Hugo Aasjord. Hugo bor på den lille øya Skrova, på et digert gammelt fiskebruk under restaurering, og har vært på havet hele livet. Fra dette utgangspunktet utforsker boka havets dyp.

 

«Smukt» tjuvgods

For forfatteren blir havet en eventyrlig forestillingskilde. Strøksnes forteller om det yrende livet i havdypet, om litteraturens og virkelighetens sjøuhyrer og havskapninger, om truende endringer og mye mer. Han dykker like gjerne ned i store eksistensielle spørsmål som i verdens kraftigste malstrøm (med våtdrakt), og forsøker å tilegne seg havets vuggende språk, gjennom poesi, vitenskap, historie og mytologi – eller de lokale fiskernes talemåter.

«Smuk» er den også, mener hans danske agent:

– Vi hadde mange bøker her på standen. Nå er alle stjålet, bortsett fra to.

 

 

(Foto Strøksnes: Cathrine Strøm / Forlaget Oktober)