Her er vårens norske krimbøker

Helge K. Fauskanger (bildet) skal gi Hans Olav Lahlum konkurranse. Se vårens norske krimtitler.

–Vi satser stort på Skamtegnet og ser på Fauskanger som en utfordrer til Hans Olav Lahlum, sier Gro Bråten, informasjonskonsulent hos Gyldendal, til BOK365.  

Skamtegnet er Fauskangers tredje kriminalroman med Oskar Brattenschlag. Handlingen starter i 1905, og utspiller seg videre på 1950-tallet. Romanen lanseres i mars.

 

Nytt fra Nesbø

På vårens utgivelseslister står også Jo Nesbø med Blod på snø (Aschehoug), en helt ny og hardkokt krimserie. Blod på snø I foregår i Oslo en kald desember i 1977. Vi møter Olav som har virket som leiemorder for gangsteren Daniel Hoffmann. Han hjelper Hoffmann med å kontrollere byens heroinmarked, men når dette foretaket trues vil Hoffman at Olav skal ekspedere hans kone, den vakre og forføreriske Carina Hoffman.  Det er bare et problem: Olav blir forelsket i kvinnen han skal drepe. De amerikanske filmrettighetene til serien er solgt, og det ryktes at Leonardo DiCaprio er interessert i hovedrollen. Jo Nesbø skal være produsent på prosjektet, sammen med sin internasjonale agent Niclas Salomonsson. Blod på snø utgis også på engelsk til våren.

 

Virkelig karakter

Før Eystein Hanssen begynte å skrive på manuset til den femte boken om politietterforskeren Elli, utlyste han en konkurranse hvor vinneren skulle få en plass i boken. Liv-Runi Antonsen fra Oslo ble trukket ut blant mer enn 200 interesserte, og resultatet presenteres i boken Brennmerket (Cappelen Damm), som lanseres i januar.

 

BARE_ET_BARN_forside_x.indd  Nattvandreren

Kagge-dobbel: Bare et barn og Nattevandreren.

 

Menneskehandel og spiritisme

Hanne Kristin Rohdes debut Mørke hjerter har så langt blitt trykket i 40.000 eksemplarer. Nå kommer hun med oppfølgeren Bare et barn (Kagge).  En journalist og en politiadvokat drepes under en pressekonferanse, og snart finner politiet likene av to guttebarn. Et av temaene i boken er menneskehandel. Tore Aurstad og Carina Westberg er klare med sin andre, historiske krim. I Nattvandreren (Kagge) befinner vi oss i Kristiania hvor et mord avsløres under en spiritistisk seanse. Kurt Aust går fra å skrive historisk krim til en thriller om sykling og doping kalt Dødt løp (Aschehoug). Rune Timberlid er aktuell med Satans mor (Samlaget), og Knut A. Braa har skrevet spenningsromanen Solefall (Vigmostad & Bjørke).

 

Trippelt forlagsbytte

Tre forfattere fra Juritzen har byttet forlag. Ørjan N. Karlsson har tatt med seg karakteren Kyrre Kaupang og gått til Gyldendal hvor han er aktuell med Kongens råd. Eirik Husby Sæther har også gått til Gyldendal og skapt en ny krimserie om Mikael Wulf som arbeider ved Oslo kriminalvakt. Judaskysset utgis i januar. Rikard Spets solgte 20.000 eksemplarer av debuten Allahs tårer, Nå har han signert kontrakt med Tigerforlaget, hvor hans andre bok om marinejeger Angus Storm, Oxidado, utgis i mai.

 

9788205476516-300dpi

 

Thriller fra Forfatterfight-vinner

Vinneren av den aller første Forfatterfight, Eskil Åsmul, kommer med en thriller med arbeidstittelen Fuzz (Juritzen). Det er 13 år siden Per Erik Borges siste krimroman, men nå kommer Steinbryteren (Aschehoug). Ole Kristian Ellingsen er aktuell med sin andre krimroman. Solkongen (Cappelen Damm) er en frittstående oppfølger til den kritikerroste debuten Frikjent som kom våren 2014.

 

Privatdetektiver og gisseldrama

Død manns kiste (Samlaget) er tittelen på den tredje krimromanen til forfatterduoen Kroken & Kolden. Den nye veterinæren i Lom, en kontroversiell kvinne, forsvinner sporløst. Snart blir det oppdaget et lik i en bekk, men det er ikke den forsvunne veterinæren. Lene Lauritzen Kjølners privatdetektiv Olivia Henriksen får en ny gåte å bryne seg på i Hvorfor spurte de ikke Evensen? som utgis av Schibsted. Bjørnar Pedersen og Egil Birkeland er aktuelle med Lysten til det onde (Aschehoug). Gunnar Kopperud skriver om en norsk familie i et gisseldrama i Der savannen ender (Gyldendal), og fra Ingar Johnsrud får vi thrilleren Wienerbrorskapet (Aschehoug).

 

Historiske debuter

Blant krimdebutantene finner vi to historiske krimdramaer. Jan Boris-Stene debuterer hos Vigmostad & Bjørke med Nådegiveren, som beskrives som en klassisk detektivroman i beste Sherlock Holmes – stil. Ingebjørg Berg Holm krimdebuterer hos Schibsted med Stjerner over, mørke under, en krim med handling fra Hurumlandet på slutten av 1800-tallet. Per Arne Totland er krimdebutant hos Cappelen Damm med Om hundre år er allting gjemt, hvor handlingen i boken tar til i 1924. Glenn Johansen debuterer med Bensinbarn hos LIV forlag.

 

Gjenutgir klassikere

Vega Forlag gjenutgir to krimklassikere i samme bok: Stein Rivertons Jernvognen og Nordahl Grieg og Nils Lies Bergenstoget plyndret i natt. Høsten 2015 kommer Jørn Lier Horst med ny krim, og i den forbindelse lanserer Gyldendal alle pocketutgavene i serien om William Wisting på nytt med nytt design i mai. Juritzen utgir sin vanlige novellesamling Påskekrim, og Cappelen Damm har også en samling krimnoveller på utgivelseslisten. Gyldendal kommer med Kalde skygger, en samling krimnoveller skrevet av svenske krimforfattere. Håkan Nesser og Henning Mankell har blant annet skrevet en novelle sammen. Fra LIV Forlag kommer Årets krim 2015.

 

 (Foto: Julie Pike / Gyldendal Norsk Forlag)