Her er Norges mektigste

Tom Harald Jenssen.

Tom Harald Jenssen (bildet), Kristenn Einarsson og Aslak Sira Myhre er blant Norges mektigste, skal vi tro Knut Olav Åmås og juryen bak "Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge".

– Selv om fire kvinner er Norges mektigste akkurat nå, er det en klar overvekt av menn i makteliten, mener Knut Olav Åmås og «juryen» bak «Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge».

Hvem sitter egentlig med makten i Norge? Det har Knut Olav Åmås hatt som prosjekt å finne ut. Mange vil hevde at Fritt Ord-direktøren selv slett ikke er uten makt, som forvalter av milliardformuen fra Narvesens Kioskkompani.

Men denne tirsdagen i Kagge Forlags lokaler opptrer han som redaktør for verket Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge.

– Det er helheten som er viktig, så vi har ikke rangert våre valg – men vi har gjort uærbødige, direkte og ærlige begrunnelser for våre valg, sier Knut Olav Åmås. Han fremholdt at de aller mektigste gjerne scorer på flere faktorer: – Det holder ikke bare å ha kapital, hvis du ikke har politisk teft.

 

Overvekt av menn

– Selv om de fire mektigste personene i Norge akkurat nå – Erna Solberg, Siv Jensen, Gerd Kristiansen og Kristin Skogen Lund – er kvinner, er det langt færre kvinner enn menn blant de mektigste, sier Åmås. – Åtti prosent er menn.

Med seg på laget har Knut Olav Åmås hatt høyprofilerte synsere som Civita-leder Kristin Clemet, DN-kommentator Kjetil Wiedsvang og Dagbladets lederskribent og kommentator Aksel Braanen Sterri.

 

Makteliten_høyoppløst

 

Nettopp synsere har den nevnte kvartetten i stor grad forsøkt å styre klar av. De har vært på jakt etter hvem som egentlig bestemmer i Norge i dag. Hvilken makt har de? Og hvilken type makt er viktigst? Hvordan påvirkes, utøves og forvaltes makten?

 

Tre fra bok-Norge

Blant makteliten innenfor kunst- og kulturlivet, finner vi tre profiler fra bok-Norge: Cappelen Damm-topp Tom Harald Jenssen, Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. De befinner seg i godt og mektig medie- og kulturselskap med profiler som Kjetil B. Alstadheim, Stephan Barratt-Due, Bjørgulv Braanen, Trine Eilertsen, Thor Gjermund Eriksen, Tone Hansen, Elina Krantz, Torry Pedersen, Ingrid Røynesdal, Olav T. Sandnes, Erik Ulfsby og Randi S. Øgrey.

 

Åmås, Knut Olav

REDAKTØR: Knut Olav Åmås (foto: Sturlason)

 

Mektige, men ukjente

Gruppen har samlet seg rundt 252 personer, som presenteres i lister – ledsaget av tematiske artikler. Hvem de nevnte personene er har slett ikke vært uinteressant. Skal vi tro forlaget, har pågangen fra pressen vært stor – i håp om å få hentet ut rangeringen i forkant.

Ser vi på de 25 mektigste – uansett sjanger – finner vi eksempelvis pengefolk som Johan H. Andresen, Olav Thon og John Fredriksen. Likeså politikere som Jonas Gahr Støre, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide. Men ikke like mange har dybdekunnskap om Hans-Christian Gabrielsen, Olaug Svarva, Sigrun Vågeng og Lars Øy.

– Ikke alle er tydelige i offentligheten. Mange er helt ukjente for folk flest, sa Kagges forlagssjef, Anne Gaathaug og karakteriserte bokutgivelsen som et viktig bidrag til åpenhet i samfunnet.