Her er festspilldikteren

Vigdis Hjorth blir neste års festspilldikter i Bergen

Vigdis Hjorth har skrevet en av årets mest omtalte bøker og fått Bokhandlerprisen for den. I dag ble hun også utnevnt til Festspilldikter 2017.

 

De Litterære Festspill var tidligere en del av Festspillene i Bergen, men står nå utenfor det offisielle festspillprogrammet, som et supplement til Festspillene. De Litterære Festspill finner i år sted 26. og 27. mai. I Bergen.

 

«Energifylt språk»

Her er litt av juryens begrunnelse for valget av Hjorth som Festspilldikter.

«Årets Festspilldikter kvier seg aldri for å dykke ned i alvoret for å utforske tabubelagte tema. Vigdis Hjorth kan kunsten å skrive om det tunge på en lett og tilgjengelig måte. Hun skriver sine romaner i et drivende og energifyllt språk, og med en humor som aldri er respektløs, men som er med på å gjøre tekstene til en stor leseropplevelse. Det er godt gjort, og hun har fått en stor leserskare, som består av et bredt lag av både et folkelig og et lærd publikum.

Språklig har Vigdis Hjorth helt sin egen form, stilen er hektisk og gjentagende, hun skriver sanselig og lekende. Den rytmiske stilen underbygger temaene hun skriver om, ofte oppjaget med korte, avkuttede setninger. Det er som en egen puls i teksten der den river leseren med seg, inn i alvoret, inn i det politisk ukorrekte, inn i skam og ensomhet, inn i humoristiske scener og inn i en levende, sanselig verden, der mange kjenner seg igjen.»

sek-person-scid-878-1
Foto: Kjell Ruben/Palookaville

 

Skaper debatt

Vigdis Hjorth er født i 1959 og debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården, som som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til en av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.  Årets roman Arv og miljø har fått stor oppmerksomhet og har skapt en heftig litterær debatt. Men kritikerne har omfavnet den, og hun ble hedret med Bokhandlerprisen for romanen.

 

Program under utforming

Som Festspilldikter er det hele hennes forfatterskap vi ønsker å belyse. Selve programmet for De Litterære Festspill er ikke fastlagt, men det vil inneholde en lengre samtale med Festspilldikteren og et program hvor hun inviterer forfatterkolleger.

– Jeg er svært beæret og glad og gleder seg stort til å være Festspilldikter i mai. Det er Vigdis Hjorths umiddelbare kommentar til nyheten.

 

I 2016 var det Gunnar Staalesen som hadde æren av å være Festspilldikter i Bergen.