Her er årets «London-snakkiser»

Det ble en London-bokmesse uten Den Ene Store Boken, men det var likevel noen hete objekter som stakk seg ut.

To brennhete debutromaner og en Afghanistan-skildring var blant «snakkisene» på årets London-messe.

Det skjer ikke altfor ofte at en debutroman sikrer forskudd på syvsifrede dollar-beløp, men i følge Publishers Weekly ryktes det at to debutanter har landet slike gullkantede avtaler.

 

Om revansje og tilgivelse

Vi meldte tidligere i uka om en av dem: The Waters and the Wild av DeSales Harrison, professor ved Oberlin College. Penguin Random House har signerte en avtale om to bøker med Clegg Agency.

The Waters and the Wild handler om en psykiater som mistenker at hans klients død likevel ikke er et selvmord. Agent Bill Clegg beskriver romanen som «en briljant koreografert og fengslende historie om desperate fedre, tapte døtre og veien vi er villige til å gå for å oppnå revansje og tilgivelse.»

En annen er Yaa Gyasis Homegoing, som er en episk fortelling om to halvsøstre, født på 1700-tallet i Ghana. Også her skal avtalen mellom William Morris Endeavor og Knopf innbefatte et syvsifret beløp, i følge Publishers Weekly.

 

I Mengeles grep

Blant de mest omtalte romanene var også Affinity Konars Mischling, hvor det var en het to dagers auksjon under messen. Boken utspiller seg i Polen i 1944 og følger to tvillingsøstre utvalgt av Josef Mengele til hans fryktelige genetiske studier. Etter at Auschwitz er frigjort, reiser den ene søsteren, sammen med en annen overlevende, gjennom Polen for å finne den andre søsteren. De er også på jakt etter Mengele selv.

En annen bok som dukket opp i flere samtaler var Ali Lands debutroman Good Me, Bad Me, om Milly – datteren til en seriemorder, som vokser opp i et fosterhjem.

 

Afghanistan-flukt

Mo Gawdats Solve for Happy, en bok om hvordan man kan berike sine liv, var blant sakprosabøkene som landet flere større avtaler gjennom messedagene i London. Et annet mye omtalt prosjekt var Gulwali Passarlays (bildet) memoarbok The Lightless Sky. Passarlay flyktet fra Afghanistan 12 år gammel, etter at hans far ble drept av amerikanske soldater.

 

 

(Foto: gulwalipassarlay.wordpress.com)