Hekta på seiling, Taube og pirater

- og Ann Rosmans Marstrand står ikke tilbake for Fjällbacka og Ystad når det gjelder mord og mysterier.

Hun elsker sjøen – og Evert Taube. Og mange sammenligner henne med Camilla Läckberg. Det er Ann Rosman litt lei av.

 

«Der Läckberg ofte svikter språklig, er Rosman en betydelig sterkere stilist og forteller», skriver avisen Hallands Nyheter om Rosman og hennes nye roman, Porto Francos voktere. Sammenligningen med Läckberg er lett å forstå. Både Ann Rosman og Camilla Läckberg skriver kriminalromaner med handling fra et lite sted på den svenske vestkysten, og begge lar gjerne et mysterium fra fortiden få betydning i en krminalsak av i dag. Så langt har det resultert i tre romaner på norsk for Ann Rosman. Hjemme i Sverige har hun akkurat gitt ut sin femte.

 

Kaperhavn

porto francoMarstrand er stedet i Rosmans hjerte. En liten perle, som en gang var norsk. Stedet, som ligger på to øyer, ble grunnlagt av Håkon Håkonsson på 1200-tallet, og fra 1775-1794 var Marstrand frihavn, der forbrytere kunne søke tilflukt uten å straffeforfølges. I tillegg ble det drevet utstrakt kapervirksomhet derfra, og ikke så lite sjørøveri også.

Kapervirksomheten var en forordning der lokale skip hadde lov å kapre og røve skip fra land som (i dette tilfellet) Sverige hadde et fiendtlig forhold til. Og kapervirksomheten blomstret på Marstrand. Men iblant tok den overhånd og gikk over til rent sjørøveri. Ofte ble alle slags handelsskip lokket på grunn, overfalt og robbet før de ble senket og mannskapet ble drept.

 

Elsker sjøen

Dette er bakteppet for Ann Rosmans nye roman på norsk, Porto Francos voktere, der vi presenteres for den beryktede sjørøveren Daniel Jacobsson, som med base på Marstrand gjorde livet surt for skip som passerte utenfor kysten av Bohuslän på tidlig 1800-tall. Og Jacobsson og hans samtidige skal altså få betydning for et mysterium av i dag, som Rosmans politiheltinne Karin Adler får i fanget.

Ann Rosman (født 1973) er bosatt på Marstrand, og alle hennes bøker har handling derfra. Hun skriver på heltid etter mange år som økonom i et selskap som ann2bygget boligenheter til oljeplattformer. Hun elsker sjøen og alt som har med den å gjøre. Fra Evert Taubes dragspel i en lun havn til langseiling i ruskete vær.

– Jeg har elsket sjøen fra jeg var liten. Jeg har seilt så lenge jeg kan huske, og vært fascinert av båter, seil, fyrlykter og fyr. Min far var svært opptatt av både sjøen og bohuslänsk historie og jeg ble smittet, sier Ann Rosman til BOK365.

 

Hvor kan man gjemme et lik?

Rosman ga ut sin første bok, Fyrmesterens datter, i hjemlandet 2009. Hun forteller at hun etter en nattlig seilas plutselig begynte å tenke på fyrenes betydning langs kysten. – Jeg leste fyrhistorie. Og jeg begynte å lete etter et sted hvor man kunne gjemme et lik på et lite fyr. Min mann syntes jeg var gal, ler Ann Rosman.

Og hun fant et sted der et lik kunne gjemmes. Det kan du lese om i Fyrmesterens datter. Og samtidig fant hun formelen som går igjen i alle bøkene hennes.

– Jeg begynner med en historie fra virkeligheten. Gjerne et gammelt hus, eller en gammel ”grej”. Så spinner jeg historien, fletter den inn i et mysterium. Og tar saken til i dag.

Og så slippes kriminalbetjent Karin Adler fra Göteborg-politiet til – og løser mysteriet. Foreløpig er bøkene hennes gitt ut i ni land, inkludert Sverige. Hva er Ann Rosmans forklaring på at nordisk krim gjør det så bra ute i verden?

– Jeg tror det er flere grunner til det. Bra karaktertegning er én. Vi gir litt mer i tillegg til selve mysteriet. Nordiske krimbøker er dessuten innholdsrike, og har også ofte litt samfunnskritikk i seg. I tillegg til historie.

 

Sjørøverslekt

Og forresten: Ann Rosmans private forskning har avdekket at hun har slektninger i gamle Marstrand også, selv om hun opprinnelig kommer fra Trollhättan, litt lenger inni landet selv. – Jeg trodde ikke det var sant da jeg fikk vite det, men jeg er altså i slekt med en av de virkelige personene i Porto Francos voktere. Til og med en av de verste, den hensynsløse sjørøveren Daniel Jacobsson. Det ante jeg ikke da jeg skrev boken, og det er egentlig helt utrolig, sier Ann Rosman.

Og akkurat der stopper i hvert fall likheten med Camilla Läckberg.

 

Ann Rosman (f. 1973)

Bøker på norsk:

Fyrmesterens datter  (2011)

Sjelekisten   (2012)

Porto Francos voktere (2014)

På svensk:

Mercurium (2012)

Havskatten (2014)

 

annrosman1