Havmannen Pettersen

Siri Pettersen er tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2015.

 

Havmannprisen er en litterær pris som deles ut årlig til beste nordnorske bok. Siri Pettersen får prisen for romanen Evna, som er tredjebok i Ravnering-trilogien.

 

Siri Pettersen (f. 1971) er fra Galtnes i Troms. Hun debuterte med første bok i Ravnering-trilogien, Odinsbarn, i 2013. Hun har senere gitt ut Råta i 2014 og altså Evna i 2015.

Om årets vinner sier juryen:

«Ravneringene er en fantasytrilogi på norrøn grunn. Det er en atypisk fantasy med en hovedperson uten magiske krefter. Evna tar opp problemstillinger vi til daglig møter, ikke bare gjennom nyheter, som fjerne konflikter, men også i våre omgivelser lokalt og i vår lokale offentlige sfære. Hva er et menneske verd? Hvem er verd noe, og hvorfor? Pettersen har et nydelig språk som makter å etterlate dufter, smaker og et vell av følelser og bilder.»

 

Bokhandlerpris-nominert for alle bøkene

Evna_productimageDen første boken i serien, Odinsbarn, kom høsten 2013 og ble nominert til Bokhandlerprisen, som den første fantasyungdomsboken noensinne. Og sannelig ble ikke bok nummer to, Råta, nominert påfølgende år. Evna ble lansert i oktober 2015, og Siri Pettersen ble med den nominert til Bokhandlerprisen for tredje år på rad. Aldri før har en hel serie bli nominert.

Hun representerer også Norge i IBBYS Honourlist 2015, og er vinner av Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend 2015. I begrunnelsen der heter det: «Pettersen har ein språkleg tryggleik som ikkje er vanleg å spore hos så ferske forfattarar. Ho losar oss gjennom den omfattande forteljinga ho har skapt med presisjon, innleving og solid kunstnarisk tyngde.»

Ravneringene-serien er foreløpig solgt til syv land (Norge, Brasil, Sverige, Finland, Danmark, Polen, Tsjekkia).

 

50.000 kroner

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek og Helgeland Sparebank, sistnevnte gir prissummen på 50.000 kroner. Prisen støttes for øvrig av Ark Mo og Norsk forfattersentrum avdeling Nord-Norge.

Havmannprisen har vært utdelt årlig siden 1998 og blant de tidligere mottagerne er Herbjørg Wassmo, Hanne Ørstavik, Morten Harry Olsen, Laila Stien og Dag Skogheim.

 

Les også: Bokhandel-stipend til Siri

 

(Foto: Lars Myhren Holand)