Har spionbok ute, snart kommer sorgen

PRODUKTIV: Trine Hamran er journalist og jobber i og skriver fra det norsk-russiske grenseområdet (Foto: Knut Åserud)

To av tre favorittbøker handler om sorg og Trine Hamran ferdigstiller nå sin egen sorgbok, fotodokumentar.

Forfatter: Trine Hamran

Aktuell med: En god nordmann. Gyldendal.

Frode Berg er dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland. Alle kjenner bildene av den elskverdige pensjonisten fra Kirkenes i et bur i en rettssal i Moskva. Men hvordan havnet han der, hva gikk galt? Dette handler En god nordmann om.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Fortellingen har på sett og vis valgt meg. Frode Berg er en god venn, og han valgte å betro seg til meg om at han gjorde oppdrag i Russland for norsk etterretning. Da han ble arrestert satt jeg med et enormt dilemma, for hva skulle jeg gjøre med det jeg visste? Mens alle trodde han var uskyldig, måtte jeg vurdere om informasjonen om e-tjenesten kunne skade hans sak. Da Frode valgte åpenhet, var det naturlig for meg å gå ut med det jeg visste, for å støtte hans versjon og bevitne at det dreide seg om et etterretningsoppdrag. Boken er en forlengelse av dette. Den er en venns ønske om å fortelle om Frode, og en journalists undersøkelse av hva som gikk galt da e-tjenesten sendte ham rett inn i armene på den russiske sikkerhetstjenesten.

Tre favoritter:

Joan Didion: The year of magical thinking. Dette er sorgklassikeren du trenger når det eneste som hjelper er en bunnløst ærlig og velskrevet bok om sorg.

Synnøve Persen: Av skogens sus spirer nytt. Kan dessverre ikke lese nordsamisk, men denne norske gjendiktingen traff meg. Om sorg.

Joseph Brodsky: Demokrati. Politisk analyse på sitt beste, absurd teater om demokratiets innføring i Øst-Europa.

Uslipt diamant:

Si det. Har vært mye slipte diamanter i det siste. Og noe som ikke er diamanter da, bare slipt.

Sist lest bok:

Spymaster av Oleg Kalugin. En fortelling fra en tidligere KGB-agent som jobbet i USA under den kalde krigen. Han gir inntrykk av at alle spionerte på alle, og det er interessant å se hvor langt russerne gikk i å infiltrere og påvirke det amerikanske samfunnslivet. Det har blitt en del spionlitteratur det siste året, men nå er jeg litt trett av denne fordekte verdenen. Jeg har gått tilbake til å lese om sorg. Og å ferdigstille min egen sorgbok, fotodokumentaren Farvel min venn, som kommer ut på Utenfor Allfarvei forlag til høsten.

Hvordan jobber du?

Jeg begynner å skrive der noe står på spill for meg. I denne boken begynte jeg å skrive fra da Frode Berg ble arrestert og jeg antakelig var den eneste i landet som visste hvorfor, utenom dem i e-tjenesten som hadde sendt ham ut. Slik fant jeg ut hvordan jeg skulle skrive, og at jeg måtte ta med meg selv i fortellingen. Så har jeg bygget ut med fakta, intervjuer, undersøkelser. Men min undring og min lyst til å hjelpe Frode, og å forstå hva som gikk galt, driver fortellingen. Det er godt å skrive, det er en bra metode for å forstå verden litt bedre.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Virginia Woolfs Orlando. Kraften i personen, og erfaringen fra de mange århundrene med levd liv og som ulike kjønn er tiltrekkende.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Fint om det blir Jon Fosse. Da får forlaget hans brukt pressemeldingen de har klar, og han slipper å måtte svare hvert år på hva han tenker om å være norsk favoritt. Det blir vel to priser i år siden Svenska Akademien måtte områ seg i fjor. Den andre prisen kan gå til forfattervenninne Inger Johanne Sæterbakk, som modig har tatt opp det tabubelagte temaet katteknulling i sin bok 1000 dagar.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Begge deler, kommer an på stemningsleiet i livet. Av og til er det deilig å bare sende postkort til seg selv og verden på Instagram, eller se på søte dyrevideoer. Facebook er avhengighetsskapende når det kommer til arrangementer, det dukker opp noe spennende hele tiden. Twitter er for harde nyheter og kommentarer.

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

YouTube-kanalen til Kurzgesagt. Begynn gjerne med innføringen i optimistisk nihilisme.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Kunne godt tatt en lunsj med Linn Ullman, et godt måltid og en god samtale om det å skrive erfaringsnært.