– Ørret og idémøter med barna mine

ØRRETFISKE PÅ NORDMØRE: Lars Mæhle får ikke nok.

Hva tror du om sklie fra badet på hotellrommet og rett ut i et badeland ved siden av? Lars Mæhle savner skolene og forfatterbesøk, men har idémøter med barna sine.

 –  Hvor tilbringer du ferien?
 – På hytte i Lesja og gammelt gårdsbruk i Sunndal. Vi rømte fra coronaen i Oslo har vært i Midt-Norge i over en måned nå. Det har blitt mange fjellturer og ørtogførti fisketurer. Barna truet til slutt med å sende klage til statsministeren hvis de måtte spise flere ørretmiddager.
 – Har noen ferieplaner blitt endret på grunn av corona-pandemien?
 – Det kan man trygt si. Dette var året sønnen min på 12 og jeg skulle være med på landsturneringen i sjakk for første gang. Jeg skulle delta i den dårligste gruppen, han to grupper over. Men så ble hele greia naturligvis avlyst.
 – Hva må en god sommerferie inneholde?
 – Familie. Nordmøre.
 – Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bunken i ferien?
 – Jeg har nettopp lest både Samtale med venner og Normal people av Sally Rooney. Imponerende å skrive så flott og modent om mellommenneskelige forhold, særlig når du er født i 1991! Ellers vil jeg som alltid slå et slag for Ulf Stark. Finere, sårere og morsommere bøker enn hans fins ikke. Han ligger alltid i bunken!

 – Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

 – Nyfisket og sprøstekt fjellørret med sunndalspotet og rømme.
 – Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?
 – Alle medlemmene i Monty Python. Ingen har fått meg til å le så mye.
 – Hvem i Bok-Norge vil du helst gitt en blomsterbukett?
— Illustratørene Odd Henning Skyllingstad og Lars Rudebjer, som med utrettelig kreativitet og sitt lune lynne bringer liv til historiene mine (småbarnsseriene Mysteriene i Kråkeslottet barnehage og Dinosaurgjengen). Det ekstra fine er at de er skrudd inn på omtrent samme barnlige energinivå som meg selv.
 – … og hvem ville du gitt en brennmanet?
 – Her er det naturligvis fristende å legge ved en liste over navngitte barnebokkritikere. Men brennmaneter er ikke helt min greie.
 – Hvis du fikk være kulturminister for en dag, hva var det første du ville ha gjort?
 – Økt bevilgningene til bibliotekene og skolebibliotekene. De er enere på formidling av litteratur til barn.
 – Hva savner du mest i disse corona-tider?
 – Generell normalitet. Å dra rundt på skoler og bibliotek og tøyse og tulle med barn. Å gå i butikken uten å være redd. Å gi folk jeg er glad i en klem.
 – Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?) 
 – Hva var egentlig den aller siste ideen du skrev ned på notatblokka? Jo, av og til har jeg idemøter med barna mine. Sist kom vi på en fantastisk idé om å starte et banebrytende hotell ved et badeland. I dette hotellet kunne man suse på sklie rett fra badet på hotellrommet — og ned i bassenget! Muligens kan man støte på noen praktiske utfordringer med et slikt konsept (hva f.eks. med de som er i bassenget fra før? Blir de advart med alarm når noen kommer susende?). Men du verden, så gøy det ville vært!