Har fem nye i jubileumshøsten

DEBUTANTENE: Foran står Karoline Brændjord og Runa Borch Skolseg. Bak: Eivind Grip Fjær og Fatou Åsbakk

Kolon fyller 25 år. En slags feiring blir det. Forlaget stiller med fem debutanter i høst.

PÅ VIDEO: Einar Stenseng

Fire av de fem debutantene var til stede da Kolon-sjef Bjørn Aagenæs slapp alle fugler fri i går. Den femte, Einar Stenseng, var syk og hadde sendt inn video der han leste, sittende i en vinduskarm – kanskje en pekepinn på hva romanen En riktig stygg bok handler om: en mann og kvinne, rus, undergangsfølelser og annen nihilisme. Ung og debuterende litteratur er ofte mørk, og høstens heat i Kolon er intet unntak:

Kan man forsones med å være forlatt? Hvor skal man vende seg når en mor tar livet sitt? spørres det i forbindelse med Jeg vil våkne til verden av Karoline Brændjord, et knippe usedvanlige dikt ifølge det hun leste på presentasjonen. Eivind Grip Fjær har Det stemmer ikke om å måtte tråkke alene gjennom egne tanker. Dette er en roman. Bois fra Runa Borch Skolseg er en annerledesmåte å skrive «boys» på og er dikt med seksualisert vold, begjær og tomrommene. Fatou Åsbakk utgir romanen Været og uvirksomheten.

SJEFEN I JUBILEUMSÅRET: Bjørn Aagenæs

Savnet av Ari

Forlagssjef Bjørn Aagenæs åpnet med å fortelle om hvordan det siste året har vært tungt for ham personlig med Ari Behns selvmord i desember i fjor og hvordan han håpet at det de jobbet med før hans død kunne materialisere seg i utgivelse. Den andre krisen i år, coronaviruset, har forlaget kunnet gjøre noe med. Mange forfatterne har levert bidrag til antologien Logg 12. mars – 01. mai 2020. 

Poetenes forlag

Poesien har alltid stått sterkt i Kolon. Steinar Opstad har gjendiktet Lars Noréns Fragment 2 og Tone Hødnebø har gjendiktet Anne Carsons Rød selvbiografi. Den produktive Pedro Carmona-Alvarez har både et gjendiktingsprosjekt ute (Skjærsild av Raúl Zurita)  og ikke minst sin egen diktbok Inventarium. Jørn Sværen fortsetter antologiserien Britisk museum. 

Ny roman fra Halberg

Jonny Halberg har vært med Kolon i de fleste årene forlaget har eksistert og Johannes åpenbaring er høstens tittel fra ham. Han kommer med et nytt familiedrama, der en standupkomiker som har pleid å utlevere oppveksten og familien sin må tilbake til Vestlandet etter at faren har hengt seg. Ting er ikke så morsomt lenger.

Tommy Olsons prosabok Til stede høstet derimot plenty latter under presentasjonen. Stein Sørensen beveger seg i familiene og kriminaliteten i sin andre roman, Brønnøya, og Gunhild Øyehaug kommer med nye noveller i Vonde blomar.