– Ikke det at disse bokutgivelsene kommer overraskende på meg, jeg kjenner dem jo godt fra før. Men jeg må si at vi sitter med en sterk høstliste når jeg ser den i hele sin bredde nå i dag, sa en strålende fornøyd forlagssjef Elizabeth Sellevold (bildet over) i Vigmostad & Bjørke. I går var V&B siste forlag ut med presentasjon av bokhøsten.
En av bøkene hun og forlaget har forhåpninger til er Norske garasjer. Miriam Halstvedt og Bergens Tidende-fotograf Tor Høvik har reist land og strand rundt og sett på mer enn et halvt hundre garasjer og pratet med eierne deres. Her snakker vi gjerne om garasjer som er langt utenfor A4-arket. Og da passet det jo fint med en forlagsbakgård i St Olavs gate som med sitt telttak og fargede plastvimpler i går ga et snev av assosiasjon til en bruktbilgeskjeft i Midtvesten.
Norge under vannflaten
En av de øvrige V&B-satsingene på sakprosafronten hadde lansering tidligere denne uka. Per Anders Todals Havlandet – Historia om hava som skapte Noreg tar oss med til det usynlige Norge, de mangfoldige landskapene under vannflaten. De norske havområdene utgjør i sum seks ganger landarealet vårt.
– Det er blitt en fantastisk bok, kunne sjefredaktør for sakprosa Frode Molven love, tyggende på ingrediensene til en annen av forlagets høstutgivelser: smakebiter fra Helena Neraals Tapas på norsk – Fra San Sebastian til Lofoten, som ble servert gjestene i V&B-bakgården i går.
Den nye Potter?
Også yngre lesere får sitt: Jessica Townsends Ingenlund er blitt en internasjonal snakkis. Etter en frisk auksjon var det V&B som endte opp med serien i Norge. Enkelte har ymtet frempå om at dette kan bli en ny Harry Potter-suksess.
Også Sigmund Falch satser på yngre lesere. Falch, som er mest kjent for å lage snurrige tekster til eldgamle sort/hvitt-bilder og som tekstforfatter til NRK-suksessen «Side om side», lanserer sin nye figur Edvin Eek. Jens K. Styve har illustrert, og første bok ut er Edvin Eek og Ordensmannen:
– Det er morsomt å bli barnebokforfatter, også. Boka kom til lager i dag, men jeg har ikke fått holde den i hånda ennå, kunne Sigmund Falch berette.
Tysk visitt
Gårsdagens V&B-presentasjon foregikk på engelsk, ettersom man hadde en liten tysk invasjon denne kvelden. Elleve tyske bokhandlere var på besøk i NORLA-regi, for å bivåne presentasjonen av en norsk forlagshøst. De var ikke minst glade for å møte Samuel Bjørk, aka Frode Sander Øien. Samuel Bjørk har snart solgt en halv million bøker i Tyskland og debuten Det henger en engel alene i skogen inntok i sin tid førsteplassen på Der Spiegels bestselgerliste.
– De er nysgjerrige på to ting: «Når kommer neste bok?» Og: «Kjenner du Jo Nesbø?» kunne en lattermild Samuel Bjørk berette.
Denne høsten har han selv mest fokus på Gutten som elsket rådyr – tredje bok i serien om Mia Krüger og Holger Munch.
Den kommer etter hvert ut i tysk bokhandel også. Men først skulle den tyske delegasjonen oppom Sankthanshaugen til en sen NORLA-middag. Når man ikke får møte Jo Nesbø, må man nøye seg med det nest beste: Harry Holes stamsted Schrøder.