Gunhild Gursli-Berg har flyttet over dammen, og tar forlagsvirksomheten med seg.
– Den eneste forskjellen nå er at jeg må reise til Norge, forteller hun.
Tidligere i høst pakket hun og mannen sakene, og forlaget GursliBerg, og flyttet til Washington DC og Georgetown. Her ventet nemlig en jobb i ambassaden i Washington for mannen, og Gunhild ble med på flyttelasset.
– Det var en gave, og det passet så bra nå når vi ikke har barn i skolealder og lignende.
Hun mener det er få forskjeller i den daglige driften nå fra tidligere:
– Eneste jeg har gjort er å flytte hjemmekontoret, men tidsforskjellen gjør at når jeg står opp, har jeg en bråte med epost jeg må forholde meg til. Elektronisk kontakt fungerer greit i det daglige, men jeg belager meg på å reise hjem til Norge i ny og ne.
Gode hjelpere i Norge
– Det er alltid en fordel å komme i en ny situasjon, for det åpner for å se verden på ny måte. Så denne flyttingen har gjort at jeg har løftet blikket, og det har vært ganske givende, forteller Gunhild.
Hun har nå drevet GursliBerg i syv år, og er stadig i vekst:
– Vi vokser mye, og det går veldig bra, forteller hun.
Men selv om amerika-eventyret har sine fordeler, er det også utfordringer:
– Jeg er jo tidsmessig etter Norge. Jeg burde jo heller dratt til India, da ville jeg jo ligget foran, forteller Gunhild og ler.
– Nå kan jeg ikke jobbe på innfall, hvor jeg bare kan kaste meg på telefonen og ringe rundt til alle døgnets tider. Jeg må planlegge mer, og bruke andre strategier.
Men forlaget har fremdeles et Oslo-kontor, hvor Gunhild har gode hjelpere som hjelper henne i gamlelandet.
– Logistikken er en utfordring, men heldigvis har vi mange hjelpemidler i dag. Avstand gjør alltid ting litt vanskelig, og det tar tid å etablere systemer som fungerer, forteller Gunhild.
Rolig for fremtiden
Gunhild er stadig på jakt etter nye bøker.
– Det må være bøker med en nerve, og så må jeg bry meg om temaet. På bokmessene i år har jeg funnet mye gøy, forteller Gunhild.
Denne høsten har hun hatt flere bøker på utgivelseslisten, og trekker særlig frem Sjøfuglenes skrik.
– Det er så mye mer enn en fuglebok. Det handler om sjøfuglene gjennom tidene, og menneskers forhold til dem. Det er en lovprising.
Nå venter straks våren, hvor hun blant annet utgir ny krim av Robert Dugoni, en sakprosabok med tittelen Kvinnene jeg tenker på om natten av Mia Kankimäki, men også en ny serie:
– Alt du bør vite-serien er en moderne håndbokserie med essensiell informasjon! Her er alt fra matlagingsteknikker du bør kunne til oppskrifter enhver student bør ha for hånden.
Bøkene Alt du bør vite om grønn mat, Alt enhver kokk bør kunne, Oppskrifter enhver mann bør kunne og Oppskrifter enhver student bør kunne utkommer alle i januar 2020. Og det er allerede planlagt flere bøker i samme serie.
– Vi har en bråte med kule bøker på gang, så jeg har absolutt tro på fremtiden, sier Gunhild.