Gull til Uroens Bokhandel

Det var vanskelig å komme utenom Christian Kjelstrup og Uroens bokhandel da Gullbok-juryen skulle utrope årets markeds- og formidlingsstunt.

Uroens Bokhandel ble en av fire Gullbok-vinnere på Bokdagen onsdag kveld. I tillegg ble Oktober-sjef Geir Berdahl tildelt spesialprisen Gullegget.

Geir Berdahl har bakgrunn fra AKP-ml og Tronsmo Bokhandel i Oslo, han har vært styreleder i Forleggerforeningen og ikke minst har han de siste 35 åra ledet Oktober Forlag. Berdahl var en smule lattermild da ha redegjorde for hvordan han hadde blitt lurt, mast på og tvunget til kveldens prisutdeling.

 

Skjønnlitterært gartneri

Juryen hadde blant annet følgende begrunnelse for valget av Berdahl: «En og annen med sans for ordspill vil antyde at prisen kommer noen måneder for tidlig, men de fleste vil nok mene at denne mannen burde ha vært priset og forgylt for mange år siden.Prisvinneren har bakgrunn fra den ytterste venstresiden i norsk politikk. Selv om revolusjonslysten nok har avtatt, har han de siste årene engasjert seg sterkt i en av sine sentrale forfatteres egen kamp.

Prisvinneren har svært mye å vise for seg. Han og hans forlag har kanskje vært det aller viktigste gartneriet for norsk skjønnlitteratur i vår tid. Men prisvinneren har aldri falt for fristelsen til å prange med det. Både i tale, fremferd og innpakning fremstår prisvinneren som komplett ujålete. Akkurat når han og Dag Solstad mistet den hårbørsten de tidligere byttelånte skal være uvisst, men ingen av dem synes å ha savnet den siden.

Dag Solstad er bare en av hans store forfattere. Karl Ove Knausgård og Per Petterson er to andre som er blitt verdensnavn … Som forlegger har prisvinneren dyrket frem atskillige unge forfatter-talenter.»

 

juni20144 080  juni20144 105

Hva føler du nå? Svein Tore Bergestuen med Christian Kjelstrup (t.v.) og Geir Berdahl.

 

Her er årets Gullbok-vinnere:

Årets markeds- og formidlingstiltak: Christian Kjelstrup med Uroens bokhandel

«Christian Kjelstrup lagde én bokhandel for én bok i én uke – Uroens bokhandel for Uroens bok av Fernando Pessoa. Stuntet fikk massiv mediedekning både nasjonalt og i Portugal, kronprinsparet og mange kulturpersonligheter besøkte bokhandelen, det var ofte lange køer og boka solgte som varmt hvetebrød.

På et blunk ble Uroens bok, en smal klassiker fra Portugal, en bok som var på alles lepper. Det viste alle oss andre at alt er mulig, at vi kan løfte alle mulige titler ut i offentligheten, i en tid da spissing og kommersialisering snakkes stadig mer om.»

 

juni20144 090  juni20144 062  juni20144 094

Gullbok-vinnere (f.v.): Ingrid Greaker Myhren, Rosendal Bokhandel og Leseland.

 

Årets redaktør: Ingrid Greaker Myhren

«Ingrid Greaker Myhren har arbeidet som redaktør i Gyldendal i noen og tyve år. Ingrid er en sjeldent entuasistisk redaktør som er en meget god ambassadør for egne antakelser. Og hvilke antakelser: Stephanie Meyer, Suzanne Collins, Cecily von Ziegesar, Jeff Kinney, Sara Shepard, Joyce Carol Oates, John Green, David Levithan, Barry Lyga, RJ Palacio, 50 Cent, Rick Yancey, Michelle Gagnon, Mats Strandberg/Sara B. Elfgren, Neal Shusterman/Eric Elfman og Maya van Wagenen er et utvalg forfattere. Svært mange av Ingrid Greaker Myhrens titler har bidratt til stor leseglede hos norske barn og ungdommer.»

 

Årets bokhandel:  Rosendal Bokhandel

«Rosendal bokhandel er en liten sjarmerende bokhandel i Baronibygda Rosendal, og blir drevet av ildsjelen Bente Soldal. Butikken har nettopp åpnet i nye og større lokaler og satser sterkt på kjernevirksomhet i bokhandel. Til tross for at dette er en liten bokhandel i distriktet er den en interessant, velholdt og oppdatert bokhandel, og er det noen titler de ikke har i butikken, skaffer de det eller løser det på annet vis for kunden. Rosendal bokhandel har ofte forfatterarrangementer og bruker sosiale medier aktivt for å nå ut om dette. Forfattere får godt stell, og ikke sjeldent havner de på kjøkkenet til Bente med et glass vin.»

 

 

Årets utgivelse: Leseland

«Samlagets Leseland er ein lese-app for born i alderen 4-10 år som lærer å lese. Dette er gode historier med enkel tekst og sjarmerande illustrasjonar, skapt for å stimulere og inspirere ferske lesarar. Leseland er verdas første digitale lettlesserie på nynorsk, og er faktisk den einaste nynorske i sitt slag. Appen inneheld hittil åtte bøker, og du kan få appen både til iPad, Android og Windows 8. Bøkene er delt inn i fire nivå, med to bøker på kvart nivå. Det er ein demokratisk rett å ha lettlesstoff på eige mål, også digitalt, og dette syter Samlaget for no med Leseland

 

GULLBOKEN_2014