Det er krim fra flere verdenshjørner på Jørn Lier Horsts leseliste i sommer.
Pappaen til William Wisting leser mye krim i sommer. Han synes Henning Mankells farvel, Svenske gummistøvler, er en av hans beste bøker. Og så gleder han seg til John Harts første på fire år, Syndenes forlatelse, som kommer i september.
Her er Jørns selvangivelse:
Bøker jeg nylig har lest:
Henning Mankell: Svenske gummistøvler (Gyldendal 2016)
Den siste boken Mankell skrev før han døde, og den beste boken jeg har lest så langt i år. Kanskje også en av Mankells beste.
Det er en vakker historie om å eldes, om livet og om døden som venter. Og i bunnen ligger et kriminalmysterium. Les gjerne Italienske sko fra 2006 først, så får du en enda større leseopplevelse.
Lee Child: Vend aldri tilbake (Cappelen Damm 2015)
Jeg leste min første bok om den tidligere militærpoliti-mannen Jack Reacher før jeg skulle møte forfatteren under Krimfestivalen i Oslo i 2013. Jeg ble så begeistret at jeg siden har pløyd meg gjennom det meste. Serien er genialt bygget opp med Reacher som hiker gjennom det amerikanske kontinentet, tar strøjobber og rydder opp i urettferdigheter han møter på sin vei. Den nyeste oversatte tittelen er nok ikke den beste i serien. Her vender Jack Reacher vender tilbake til hovedkvarteret til hans tidligere enhet, men oppdager at han nå er hovedmistenkt i en 16 år gammel drapssak.
Boken Ett skudd fra 2008 ble filmatisert med Tom Cruice i hovedrollen som Jack Reacher. Til høsten kommer oppfølgeren, nettopp basert på Vend aldri tilbake.
Leser nå:
John Hart: Syndenes forlatelse (Font 2016)
Jeg har ventet lenge på denne boken, og er så heldig å ha fått tak i et forhåndseksemplar fra forlaget. Det er fire år siden siste John Hart-utgivelse. For to av sine fire tidligere utgivelser har han vunnet The Edgar Allan Poe Awards. Han er en litterær spenningsforfatter og skriver både gripende og nervepirrende. Snaue hundre sider inn i denne kan det virke som om han har løftet seg enda et hakk. Det er en medrivende historie om kriminalitet og dets dype ringvirkninger på alle som er involvert.
Boka kommer i september.
På lydbok:
Tom Egeland: Djevelmasken (Aschehoug 2016)
Ny Bjørn Beltø-bok er obligatorisk lesning. Jeg begynte på boka, og kom halvveis før jeg ble opptatt med reising. Da lastet jeg ned filen med lydbokappen for å få med meg fortsettelsen. Lettvint, dessuten leser Erik Hivju svært godt.
Denne gangen er handlingen lagt til indre Telemark. Bjørn Beltø bistår det lokale politiet i drapet på en ung journalist. Drapet har (selvsagt) forbindelser langt tilbake i tid. Boka byr på et originalt lukket rom mysterium med en fiffig løsning jeg ikke har sett før. Hva som egentlig har skjedd får jeg svar på om et par timer …
På leselisten
Michael Connelly: Den svarte boksen (Gyldendal 2016)
Ny bok fra mannen som har blitt kåret til verdens beste krimforfatter. «Den svarte boksen» ligger øverst på leselisten min i sommer. Skal vi tro mottakelse i amerikanske medier svikter ikke Connelly nå heller. Denne gangen handler det om et mistenkelig dødsfall under Rodney King-opptøyene i Los Angeles i 1992, og jakten på den svarte boksen som drøye 20 år etterpå kan inneholde løsning på saken.
Connelly tar pulsen på USA. Så å si hver setning i bøkene hans er ladet. Han skriver slike bøker som gjøre hele dagen din bedre, når du vet at boken hans ligger og venter på deg på nattbordet.
Bøkene om Bosch er også svært godt adaptert til TV-serie. To sesonger ligger på NBO Nordic, men går i sommer på TV3. Anbefaler å lese Knokkelbyen fra 2003, enten før eller etter du har sett serien.
Jenny Rogneby: Leona – Terningen er kastet (Gyldendal 2016)
I august skal jeg delta på krimfestival på Gotland og møte det nye, svenske krimstjerneskuddet Jenny Rogneby. Hun har jobbet som kriminaletterforsker ved Citypolisen i Stockholm. Terningen er kastet er debutroman hennes, og den første i en serie om etterforskeren Leona Lindberg. Den begynner med at en syv år gammel naken og blodig jente raner en bank.
Jeg har sett noen gode anmeldelser og ser fram til å lese en original politikrim.
Les også: Elin Brend Bjørheis sommerlektyre
Les også: Tom Egelands sommerlektyre
Les også: Janneken Øverlands sommerlektyre
Les også: Anders Neraals sommerlektyre
Les også: Atle Nielsens sommerlektyre