–Inspirert av svenske krimforfattere

–At svenskene liker «Jakthundene» kan ha sammenheng med at jeg selv er glad i svensk krim, noe bøkene mine kan bære preg av, sier Jørn Lier Horst.

En stor heder, sier Jørn Lier Horst etter at Svenska Deckarakademin lørdag valgte Jakthundarna som årets beste oversatte krim.

Prisen kalles også The Martin Beck Award, oppkalt etter Sjöwall & Wahlöös store krimhelt. Deckarakademiens pris er blitt delt ut hvert år siden 1971, men bare én norsk forfatter har vunnet prisen tidligere: Karin Fossum i 2002. I år var både Horst og Jo Nesbø nominert.

Les også: Svensk heder til Horst

 

Glad og takknemlig

–Jeg er svært glad og takknemlig for denne prisen. Det er en stor heder. The Martin Beck Award er tross alt en av de mest prestisje-tunge internasjonale krimprisene, sier Jørn Lier Horst, som selv ikke var til stede da prisvinneren ble offentliggjort i Eskilstuna lørdag. Han fikk beskjed om tildelingen fra forlagssjef Kristoffer Lind på det lille svenske forlaget Lind & co – som også fikk prisen for årets beste svenske krim, Tove Alsterdals Låt mig ta din hand.

 

 

God mottagelse


Jakthundene (i Norge utgitt av Gyldendal) er den åttende boken i serien om William Wisting, men den første som blir utgitt i Sverige:  

–Sverige ligger jo nært oss geografisk, slik at det er lettere å få med seg hvordan en bok blir mottatt der enn i mange andre land. Jeg registrerte derfor at Jakthundene fikk svært gode anmeldelser og omtaler da den ble lansert tidligere i år, sier Jørn Lier Horst.

–At svenskene har satt pris på Jakthundene kan ha sammenheng med at jeg alltid har vært glad i svenske krimforfattere, som Henning Mankell, Håkan Nesser, Åke Edwardsson og Sjöwall & Wahlöö. Det bærer nok historiene mine preg av, både i form, stil, tone og selve intrigen. Samtidig vet jeg ut i fra tilbakemeldingene fra svenske lesere at de finner en realisme i bøkene mine som skaper nærvær og nysgjerrighet for teksten, og som gjør historiene mine levende og skaper en autentisk nerve.

 

Bunnfall på topp

Også flere norske anmeldere falt for Jakthundene. Synes du også selv det er din beste bok?

–Min egen favoritt er nok Bunnfall fra 2010, fordi forbedringene var tydelige fra forrige bok. Det var et stort skritt i riktig retning for meg litterært. Men du må ikke forveksle min favoritt-bok med min beste bok. Jeg tror ikke jeg kan plukke ut en bok som jeg vil si er min beste. Jeg håper jeg ikke har skrevet den ennå.

 

Utenifra-blikk

Til våren kommer den niende William Wisting-boken ut i Sverige, under tittelen Grottemannen.  Og norske lesere kan se frem til nyskrevet Horst-krim:

–For tiden skriver jeg på den tiende Wisting-boken som etter planen skal utgis sensommeren 2015. Dette er den første boken jeg skriver etter at jeg sluttet i stillingen som etterforskningsleder. Det er litt befriende å ha et utenifra-blikk på politiet og politiets rolle.

Kan du røpe noe av handlingen?

–Det er en bok der politiet svikter, men samtidig er overbevist om at de har gjort alt og gjort det rette.

 

 

(Foto fra Go’morron Sverige / SVT)