Skulle gjerne sluppet juletreet

Foto: Werner Juvik

BOK365s julekalender: Jørgen Jæger skjønner ikke hva vi skal med et pyntet tre inne i huset.

 

Bak luke 19: Jørgen Jæger

Aktuell med boka: Fortielsen

 

Hvorfor skrev du akkurat denne?

Min forrige bok, Monster, sluttet med en såkalt cliffhanger, og kravet fra leserne om en fortsettelse med svar på det ubesvarte var unison. Så Fortielsen var en naturlig oppfølger som kom etter bare 9 mnd.

 

Hvor tilbringer du jula i år?

I år skal jeg feire julen med familien i vårt hus på Hop her i Bergen.

 

Det blir ikke jul uten … hva? 

Juletre. Jeg har et avvikende syn på dette med juletre og synes det er hedensk å dra et digert grantre inn i huset og pynte det med kuler og lys og danse rundt det, men der har jeg hele – og jeg gjentar hele – familien mot meg. Så det blir ikke jul uten juletre på Hop i år heller.

 

Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

Da må jeg nevne mitt barnebarn Bernhard på 10, som med stor flid har skrevet en liten rørende historie om en hundevalp. Boken har han bundet inn selv og laget forside på, den er kjempefin.

 

Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

1) To søstre av Åsne Seierstad. Denne boken tar opp et tema som både er høyaktuelt, viktig og ikke minst komplisert: Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Historien om de to søstrene som drar til Syria og IS krever imponerende bakgrunnskunnskaper om et tema som er vanskelig tilgjengelig for oss vanlige dødelige. Årets viktigste bok!

2) Pondus – 15 tenner i en pose av Frode Øverli. Pondus holder koken år etter år. Hvor tar du det fra, Øverli? Jeg sier ikke mer.

3) Operasjon Spøkelse av Jørn Lier Horst. Kollega Jørn er imponerende produktiv, og flere av barnebarna mine liker Detektivbyrå-serien.  Hva er vel viktigere enn å få den oppvoksende slekt inn i bøkenes verden? Bra jobbet, Jørn!

 

Hvem er årets nykommer – eventuelt hva er årets store lese-overraskelse?

Årets nykommer: Iben Akerlie med Lars er LOL

Lars er LOL av Iben Akerlie. Iben har fått masse positiv oppmerksomhet for denne boken, som fikk en sekser av VG. Moro når en debutant får det til i første forsøk, det er alle forfatteres drøm!

 

Hvis du skulle invitere en i bokbransjen til å være julenisse – hvem ville du valgt?

Da ville jeg valgt Arve Juritzen, det hadde vært kult. Men Arves gave til meg har jeg fått for lengst, den er å ha reddet forfatterskapet mitt. Det glemmer jeg aldri!

 

Ditt beste juleminne?

Det må ha vært det året da julen var hvit. Tror det var i 86.

 

Og det verste?

Jeg har ingen vonde juleminner, bare gode.

 

Har du et nyttårsønske på vegne av bokbransjen?

Jeg har et nyttårsønske til bokbransjen: Prøv å forstå følelsene til en forfatter som kommer inn i en bokhandel og ikke finner boken sin der – og som ikke finner den i neste bokhandel heller – og i den neste. Den boken kan være en sjelden perle! Klarer ikke bokbransjen den hårfine balansen mellom børs og katedral risikerer den å redusere sitt eget fag til en dagligvare, og da graver den sin egen grav. Min appell er å gi alle forfattere en synlig sjanse, det vil sikre mangfoldet og konsolidere bransjens faglige omdømme.

 

Les også: Med vellagret rakfisk for hånden

Les også: Ingen jul uten Bachs juloratorium

Les også: Glühwein og pinnekjøt

Les også: Fanny og Alexander-jul

Les også: Med stråbukk og klunkeflaske

Les også: Skiføre og svigermors julepølse

Les også: I Bergen, hvor ellers?

Les også: Jul i overpyntet hytte

Les også: Håper papirboka er kommet for å bli

 

 

(Forfatterfoto: Werner Juvik)