Gir pris til forlag i Vietnam

BEUNDRER MOTET: Kristenn Einarsson er leder i den internasjonale forleggerforeningens Freedom To Publish-komité. Foto: Vebjørn Rogne

Et vietnamesisk forlag får IPA' s ytringsfrihetspris. Prisen skulle vært delt ut på Lillehammer forrige uke.

Norsk Litteraturfestival ble digital i pinsehelgen og verdenskongressen for IPA (International Publishers Association) ble heller ikke arrangert på Lillehammer som planlagt på grunn av corona. Prisvinner er likevel delt ut, og mottaker er forlaget Liberal Publishing House, et sakprosaforlag i Vietnam.

Vietnam er fortsatt en kommunistisk ettpartistat.

Anerkjenner motet

Kristenn Einarsson er leder i den internasjonale forleggerforeningens Freedom To Publish-komité og sier:

– Arbeidet til Liberal Publishing House, som er geriljaforleggere og gjør bøker tilgjengelig i et land med mye frykt og med stor risiko for egen sikkerhet, er inspirerende. Internasjonale publisister anerkjenner motet de utviser og vil støtte dem på den måten vi kan.

Jobber anonymt

Både forfatterne og forlagets folk er nødt til å opptre anonymt. Forlaget ble opprettet i februar i fjor av en gruppe aktivister i Saigon, og dette er det eneste uavhengige forlagshuset i landet. Liberal Publishing House utgir bøker uten sensur fra myndighetene, og det medfører straff å bli tatt med en bok fra forlaget. Per nå eier de to trykkerier, eller printshops, som produserer inntil 100 bøker hver om dagen. I løpet av det første året har forlaget fått ut mer enn 25.000 bøker fordelt på 18 titler.

IPA Prix Voltaire er finansiert av en rekke større norske og svenske forlag.