– Gi Ambjørnsen en nobelpris

AKTUELL: "Smaken av kirsebær "er Lily Bandehys tredje bok. Foto: Solum Bokvennen

Lily Bandehy har skrevet en roman om outsiderne, og kjenner seg godt igjen i forfatteren fra Larvik og Hamburg.

Forfatter: Lily Bandehy

Aktuell med: Smaken av kirsebær, Solum Bokvennen

Hun debuterte med selvbiografien Jeg kommer fra Iran i 2003 og fulgte opp med romanen En slette av valmuer i 2012. Lily Bandehy gir seg ikke med liv som leves på siden av samfunnets normer.

Hvorfor skrev du akkurat denne boka?

Jeg traff mange ulike mennesker i mitt liv, noen av de klistret seg i mitt hjerte fordi de lærte meg å bli et bedre menneske. Så jeg skrev en bok til dem: Til de «narkomane», til kvinner som driver verden eldste yrke, til de som jobber med mennesker på ulike avdelinger innenfor rus og psykiatri, til alle som er i et totalt eksil. Til de som aldri kan komme hjem. Til de som føler seg utenfor det «normale». Til deg som lengter etter å være et sted. Til de som gir deg kjærlighet og omsorg uten å kjenne deg. Til en far fra en liten-landsby som lærte datteren å tåle smerter av å være menneske og se andre menneske med deres smerter .Jeg vil få frem at uansett hvor vi kommer fra, hvor vi har vokst opp, i hvilken familie og hvilken jobb vi har, må vi se individet med lengselen og kjærligheten. Vi må se forbi dialekt, klær, hudfarge, land og uten religiøse og kulturelle dogmer. Se individet med lengselen og kjærligheten. Jeg tenkte på dem og følte at jeg måtte skrive om dem.

Tre favoritter:

John Steinbeck: Om mus og menn.  Den psykologiske analyse av en syk mann og hans kjærlighet fascinerer meg.

Arne Garborg: Haugtussa. Den har jeg lest mange ganger og aldri blir kjedelig.

Herbjørg Wassmo: Jeg er Dina. Beskrivelsen av den sterke kvinnen Dina er vanvittig god.

Sist leste bok:

Avgudenes ragnarok av Nietzsche. Han fascinerer meg om den «sanne verden», moralsamfunnet, den absurde fornuften og samfunnet og alt dette som tar friheten fra individet.

Hvordan jobber du?

En person kommer i mine tanker, og hun eller han vil at jeg skriver dem. Personen er i hodte mitt.  Så reiser jeg bort, isolerer meg fra alt, tv, nett, besøk, telefon. Når det første utkastet er ferdig, bearbeider jeg manuset. Jeg skriver mye i bilder og bruker poesiformen og dette gjør mitt arbeid annerledes enn de etniske norske forfatteres.

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Dimitri fra Brødrene Karamasov av Dostojevskij .Da jeg gikk i 8. klasse leste jeg denne boka og jeg var stupforelsket i ham.

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jeg synes Ingvar Ambjørnsen fortjener denne prisen i nåtid. I fremtiden vet jeg ikke, jeg må bli født i fremtiden for å svare på det.

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Jeg er blogger i Nettavisen og jeg bruker Facebook mye for å leser andre kronikker og publisere mine kronikker. Facebook og sosiale medier har fordeler og ulemper som alt annet,  som å være i et ekteskap.

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Jeg er for gammel til fjellklatring. Men hvis jeg kunne velge, valgte jeg en skogstur med Jo Nesbø i totalt stillhet, uten å prate. Bare gå en uendelig sti og se speilbilder av trær i kombinasjon med hans bilde i små vann.