Fremskynder britisk suksess

Gail Honeyman (Foto: Philippa Gedge)

Den enorme etterspørselen etter boka «Eleanor Oliphant har det helt fint» gjør at Aschehoug hasteutgir boken denne høsten.

– Det er helt vilt. Jeg har aldri opplevd så mye trøkk fra bokhandlere på én bok. Jeg tror dette kommer til å bli gigantisk, sier Vidar Strøm Fallrø, markedsansvarlig for skjønnlitteratur i Aschehoug.

Og «gigantisk» er kanskje riktig ord for å beskrive Gail Honeymans Eleanor Oliphant har det helt fint. Boken er Honeymans debutroman, og den er allerede solgt i én million eksemplarer i England. Boken er solgt til 41 land, og filmrettighetene er kjøpt av Reese Witherspoon.

Aschehoug hadde egentlig planlagt den norske utgivelsen til neste år, men grunnet den enorme etterspørselen fra bokhandlere så de seg nødt til å fremskynde den til bokhøsten:

– Vi skjønte vi måtte smi mens jernet var skikkelig varmt, forteller sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur i Aschehoug, Gunn Reinertsen.

Fallrø er ikke overrasket over alt snakket om boken blant norske boklesere, for den er i følge ham selv «helt fantastisk».

– Honeyman skriver om ensomhet på en måten jeg ikke tror noen har gjort før. Hun har en helt fantastisk innsikt, sårhet, varme og humor – og klarer å kombinere alle disse tingene. Eleanor Oliphant må være tiårets beste karakter.

– Det kan jeg skrive under på, sier Reinertsen. – Eleanor er så tydelig, og du føler virkelig med henne.

En uforglemmelig karakter

Eleanor Oliphant er en klassisk grå mus – og det er sånn hun vil være. Hun bor alene, går på jobb hver dag, og har ikke noe sosialt nettverk. Hver fredag kjøper hun med seg to flasker vodka hjem, vel vitende at hun ikke kommer til å se et annet menneske før mandag. Hun savner hun én ting i sin kontrollerte tilværelse – alt.

STORE FORVENTNINGER: Vidar Strøm Fallrø (Foto: Aschehoug)

– Boken er sår, men også veldig morsom. Eleanor er en uforglemmelig karakter, sier Fallrø.

– Forfatteren overrasker deg. Du medleser på en måte du ikke gjør så ofte, og får en enorm sympati med denne rare, underlige karakteren som holder seg fast i livet gjennom rutiner og kontroll. Jeg tror det er mye å kjenne seg igjen i for mange, at man prøver å fremstå som sterkere, tøffere og større enn man er, sier Reinertsen.

Forlagets forventninger til boken er store:

– Statsingsnivået er stort. Boken kommer inn i en allerede god bokhøst, med mange store forfatternavn – men vi trykker full gass, sier Fallrø.

– Boken er solgt til alle kjeder og vi trykker et solid opplag. Det er veldig deilig å sende ut en bok hvor du kjenner at dette kommer mange til å lese og mange til å ha glede av. Det er en kommersiell tittel, men den er av en veldig høy litterær kvalitet, sier Reinertsen.

Definert ny sjanger

UTGIR HONEYMAN: Gunn Reinertsen (Foto: Aschehoug)

– Jeg tror dette er en bok det kommer til å bli snakket mye og lenge om. Honeyman klarer å si noe helt vesentlig om samtiden som ikke er belyst før, på en utrolig varm, smart og sår måte. Og så har hun skapt en karakter som glir rett inn i hjertet, sier Fallrø.

Honeyman blir for Eleanor Oliphant har det helt fint kreditert med å ha skapt en helt ny litterær sjanger, Up-lit. Til tross for at boken kun knapt er fylt ett år, blir den allerede brukt som referansepunkt i England og flere nye bøker blir markedsført som «Den nye Eleanor Oliphant».

– Honeyman har klart å definere noe helt eget, sier Fallrø, og Reinertsen er enig:

– Det er en veldig original, og flott bok. Eleanor har en helt spesiell stemme, og som leser blir du veldig berørt av det du leser, sier Reinertsen.

Et uventet vennskap

– Da vi i forlaget begynte å lese manuset var vi samstemt umiddelbart, og kastet oss raskt over agenten, forteller Fallrø.

Aschehoug kjøpte rettighetene på manuset i en pre-empt (forhåndssalg) tidligere i år.

– Det er sjeldent vi skynder på oversettelser, men nå har det blitt veldig bra. Cecilie Winger har gjort en kjempejobb, sier Reinertsen.

Hva kan leserne glede seg til med denne boken?

– En helt fantastisk leseopplevelse de ikke kommer til å glemme. Dette er ikke en bok du leser og går videre, Eleanor Oliphant blir med deg. Jeg er helt sikkert på at når jeg titter tilbake om 20 år, så kommer jeg til å huske Eleanor Oliphant, sier Fallrø.

– De kan glede seg til å bli kjent med et menneske de ellers ikke ville bli kjent med. Det åpner øynene dine, til å se at alle mennesker har sin egen historie. Boken gir deg et uventet vennskap, forteller Reinertsen.