Fredagsgrøt

Grøt passer til alle årstider og alle anledninger, og kan trygt spises andre dager enn 23. desember.

Grøt var en fast del av hverdagsmaten i norske hjem i flere århundrer. Nå har denne mettende og rimelige retten nærmest forsvunnet fra hverdagslivet, og kommer kun frem i form av julegrøten i de aller fleste hjem.

 

For mange er grøten nostalgisk. Det er en av de første matrettene vi spiste som barn, vi ringer julen inn med risengrynsgrøten og sommeren er ikke helt det samme uten rømmegrøten. Det er alltid hyggelig å samles om grøtgryta, uansett årstid.

 

Dansk grød

 

Lasse-SkjOEnning-Andersen.ashx

 

Med boken Graut (Samlaget) bringer forfatter Lasse Skjønning Andersen grøt tilbake til det norske kostholdet. Skjønning Andersen er en dansk grøtelsker, som står bak flere populære grøtbarer i Danmark som GRØD i København. Han beviser med Graut at grøt kan være mer enn en kjedelig hverdagsfrokost og mer smakfull enn havregrøt. Boka Grød var en stor suksess i Danmark, og nå tar Skjønning Andersen grøtbølgen med til Norge.

 

9788252185317 framside.ashx

 

Graut byr på smaksrike grøtoppskrifter til frokost, middag og kvelds. Boken presenterer forskjellige grøttypene av forskjellige kornslag, og ikke minst søte og salte smakstilsetninger.

 

Løft grøten til nye kulinariske høyder, og prøv deg frem med ukens oppskrift.

 

Kamut-speltgraut toppa med bærsymfoni, skyr og karamellisert perlebygg

 

Grøt

 

Kamut, som også blir kalla kjempedurum, er ein av dei meir eksotiske kornsortane som ulikt einkorn og emmer har eit relativt høgt gluteninnhald. Kamut er derfor eigna til baking. Kamut har flott, gyllen farge og ein god rund og mild smak.

 

Grauten

3 dl speltflak

2 dl kamutflak

5 dl heilmjølk

5 dl vatn

1 ts salt

Kok alle ingrediensane på låg varme til passeleg grautaktig konsistens. Om du har bær som er blitt litt keisame og

slunkne, kan du gjerne koke dei saman med grauten. Det gir flott farge og lagar god bærsmak.

 

Bærsymfoni

Bruk bær du har tilgang til, til dømes:

100 g jordbær

100 g bringebær

100 g bjørnebær

 

 Blåbærsirup

250 g blåbær

3 dl vatn

100 g røyrsukker

fint rive skal frå ½ sitron

Bland alle ingrediensane i ei gryte, kok opp på låg varme. Ta gryta av varmen når safta frå blåbæra er kommen ut og konsistensen er blitt tjukk som sirup.

 

Karamellisert perlebygg

100 g perlebygg

1 ms honning

Rist byggkjernane i steikepanne på middels varme i ca. 15 minuttar, til dei er heilt sprø. Ta kjernane av steikepanna. Varm 1 ms honning på steikepanna til honningen er heilt flytande. Skru av varmen og snu dei rista byggkjernane i den karamelliserte honningen. Avkjøl dei karamelliserte kjernane på eit bakepapir.

 

Skyr

4 ms skyr

 

Server grauten med bærsymfoni, ei matskei skyr og den karamelliserte perlebyggen.