God morgen, Tynset!

Selv om snøen falt så sent som i mai, er det en herlig morgen på Tynset.

Godt plassert midt i Tynset sentrum, ligger det et lite mekka for bokelskere. Tynset kan ikke bare skryte på seg å ha verdens største spark, men også en svært levende bokhandel.  Selv om kommunen kun har 2500 innbyggere, lever troen på bokens fremtid i beste velgående gjennom ildsjelene ved Tynset bokhandel.  

Tynset Bokhandel har lange røtter i lokalsamfunnet, og er en godt etablert bedrift. Siden Lasse Strømmevold åpnet butikken i 1918 har bokhandelen med iver spredt det frie ord ut i lokalsamfunnet. I de senere år har de også stått for kveldsunderholdning som scrapbooking, lesesirkel og flotte kunstutstillinger i Galleri Uglen. Hos denne trivelige bokhandelen får du ikke bare tilgang på et bredt utvalg av bøker og lokallitteratur, men også god hjelp fra blide medarbeidere som anbefaler alt fra lokale praktbøker til finurlige historier om hengte rever i de finske skoger.

 

Tynset

 

Navn: Siri J. Strømmevold

Jobber hos: Tynset bokhandel , siden 1998

 

Er det en god morgen?

Ja, herlig morgen!

 

Hvilken er den siste boka du solgte?

Dyrking i pallekarm av Eva Robild. Selv om det kom 3 cm snø på fredag, finnes det optimister på Tynset som skal lage seg en praktisk kjøkkenhage…

 

Tre egne favoritter akkurat nå:

Jørn Lier Horst – Rett og slett fordi jeg liker bøkene hans, og med Blindgang har han levert igjen!

Det frosten tok av Kari Nygaard – En god historie som har et glimrende historisk bakteppe fra 1811 – kampen om tilværelsen, og konflikten mellom samer og fjellbønder nord i Østerdalen. Ser frem til oppfølgeren.

Året rundt. Turbok for Røros av Rolf Opdal. Boka er en lokal praktbok. Den inspirerer til å planlegge turer i nærområdet for å bli kjent med steder jeg ikke har vært på før. Ser frem til noen spennende sykkelturer i sommer.

 

Hvilket spørsmål får du oftest fra kundene i disse dager?

«Har du en god bok du kan anbefale…?»

 

Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg?

Det er jo mange bøker som setter spor, men jeg velger både Haiene av Jens Bjørneboe – det endte opp med en særoppgave om hans forfatterskap, og Det angår også deg av Arnold Jacoby – historien om Herman Sachnowitz og den tiden han var i Auchwitz var sterk!

 

Hva er det rareste spørsmålet du har fått fra en kunde?

Tja, kommer ikke på noen nå, men det hender jo at jeg stusser på enkelte forespørsler.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt med deg bak disken?

Theodor Kittelsen, da kunne han male og tegne og inspirere til en eventyrverden. Hva skulle vi gjort uten eventyrene – hans evne til å skissere nøkken, troll og andre skapninger i naturen var helt utrolig.

 

Hvis du kunne invitere en hvilken som helst forfatter til å signere i bokhandelen din – hvem ville det ha vært?

Arto Paasilinna. Faller du for hans bøker, har du lesestoff en lang stund; selv om bøkene er lettleste og inneholder en smule sort humor i finsk klesdrakt, må jeg ofte le gjennom hans skildringer. Både Hengte revers skog og Kollektivt selvmord gikk unna på noen få timer og jeg var hekta.