Frankfurt-jubel for Marianne Kaurin

TILDELT TYSK PRESTISJEPRIS: Marianne Kaurin. (foto: Studio Vest)

– Jeg er beæret, rørt og veldig glad, sier Marianne Kaurin, som er tildelt prestisjefylte Deutscher Jugendliteraturpreis.

Det var all grunn til jubel for norsk barneboklitteratur på den store Frankfurtmessen i helgen. Marianne Kaurins Syden ble tildelt den høythengende barnebokprisen Deutscher Jugendliteraturpreis.

– Jeg er beæret, rørt og veldig glad, sier Marianne Kaurin, som vinner prisen sammen oversetter Franziska Hüther.

Viktig marked

PÅ PLASS MED SYDEN I FRANKFURT: Agent Evy Tillman.

Å innta det store og viktige tyske bokmarkedet er en seier. Bokhandlerne og leserne har omfavnet Syden – som er trykket i tre opplag. Også anmelderne synes å være unisont enige i at det er en fantastisk bok, og flere har latt seg imponere av hvordan Kaurin med letthet skriver om den vanskelige barnefattigdommen.

Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, har vært på plass i Frankfurt hele messeuka og Syden har selvsagt hatt en prominent plass på bordet hennes i LitAg-senteret:

– Tyskland er en av verdens viktigste bokmarkeder, hvor det kommer ut enormt mange nye titler hvert eneste år. At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser er rett og slett stort, sier Tillman.

Lager Syden

Syden handler om Ina som, i motsetning til resten av klassen, ikke skal reise bort i skoleferien. Ina synes det er flaut og sier i klassen at hun skal til Syden. Heldigvis bor hun i samme blokk som Wilmer, og sammen lager de Syden i en ubrukt vaktmesterleilighet hjemme i blokka.

Det er Aschehoug som er det norske opprinnelsesforlaget til den prisvinnende boken.

Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene, og spesielt vinneren, får ekstra fokus i det store tyske bokmarkedet.