Han har gjort salgssuksess ved å gi ut på egenhånd. Nå har Øystein «Pølsa» Pettersen gitt ut sin nye bok «Myke Bein» på forlag – for å se om det kunne bli enda litt bedre.
– Gjennom idretten har jeg lært at annerledes ikke alltid er bedre, men bedre er alltid annerledes. Denne gangen ville jeg gi ut på forlag, i ren nysgjerrighet, i jakten på noe bedre, sier Øystein «Pølsa» Pettersen til Bok365.
Den tidligere langrennsløperen har denne våren vært å se i TV-suksessen «Team Pølsa», og er nå aktuell med selvhjelpsboka «Myke Bein».
De to prosjektene har egentlig ikke noe med hverandre å gjøre, men begge omhandler noe OL-vinneren selv brenner for: Å sette seg mål, og nå dem.
En bedre bok
Han har tidligere toppet sakprosalistene med den selvpubliserte boka «Helt konge!» som han ga ut sammen med konsulent Agathe Skappel i Skappel Books. Han fulgte opp med «Helt deg!» gitt ut på samme måte. Men da Pettersen satte seg nye mål for sin tredje bok, ville han gjøre noe nytt – og valget falt på et samarbeid med Frisk forlag.

Øystein Pettersen :
Myke bein
Frisk forlag
– Jeg har gitt ut bok sammen med Agathe Skappel to ganger, og det har gått veldig bra. Da er det lett å tenke at det beste er å fortsette sånn, sier Pettersen og fortsetter:
– Jeg måtte ikke prøve noe nytt, og er utrolig stolt av resultatet jeg fikk med Agathe. Men denne gangen gjorde jeg det annerledes. Det er opp til leserne å si om resultatet ble bedre. Men å gi ut med Frisk var denne gangen best for meg.
Pettersen mener selv at han har laget en bedre bok ved hjelp av forlaget.
– Det er rett og slett flere å spille på når man gir ut på et forlag. Min nye redaktør kom inn fra sidelinjen og røsket i tankegangen min. Hun angrep prosessen litt annerledes.
Må fikse alt selv
Indiebokbransjen holder festival denne uka, og forteller om stor økning i selvpubliserte forfattere, og at kvaliteten på de selvpubliserte bøkene er blitt bedre.
Det kan imidlertid være utfordrende å gi ut bok selv, mener Pølsa, som til nå har vært en av de bestselgende selvpubliserte forfatterne.
– Når du publiserer selv, må du fikse alt fra dialog med ulike folk, til å ta kostnader med lagring selv. I en travel hverdag var det ting jeg synes var krevende med å publisere selv, forteller han.
TV-profilen råder andre forfattere som kan velge mellom å gi ut på forlag eller selvpublisere, til å tenke seg godt om og vurdere egne mål.
– Du må være forberedt på å gjøre en del jobb etter at boka er ferdig når du gir ut selv. Men synes du det er moro, og du får det til å svinge, er den økonomiske oppsiden stor.
Man får tilgang på flere ressurser ved å gi ut på et forlag, legger han til.
– Fordelen ved forlag er at du har et maskineri i ryggen som hjelper med alt fra språkvask, promotering, logistikk og kontakt med bokhandlene, presse og anmeldere.
Fordel med pressehjelp
Da boka til «Pølsa» ble utsatt på grunn av kontraktsforpliktelser med produksjonsselskapet til NRK, var det også en fordel å ha et forlag i ryggen, mener han.
– Det var mye bedre fordi forlaget håndterte presse, og jeg selv slapp å ringe til Ark og Norli.
Anmelderne har vært relativt lunkne til den tredje boka hans. «Surrete selvhjelp!» lyder blant annet overskriften i VG.
Men at boka er anmeldt tilskriver TV-profilen samarbeidet med forlaget.
– Det er ikke første gangen selvutviklingsbøker får dårlige anmeldelser. Det hadde vært like vondt om jeg hadde forlag eller ikke. Men jeg tar det som en kompliment at anmeldere leser boka. Det er første gang.
Pettersen er heller ikke enig i kritikken.
– Boka handler om å få til det man vil få til. I våre dager jager mange veldig mye, og de blir slitne. Men det er vanskelig å få til det man har lyst til når man er sliten, sukker han.
Han viser til en analogi fra idrettsverdenen.
– En idrettsutøver med mye vilje, men som aldri tar pauser, vil bli overtrent. I samfunnet er det ingen som har som mål å bli utlada, men mange blir det, sier han og fortsetter:
– Jeg får kritikk for å sparke inn vidåpne dører. Men så lenge vi ikke forstår hvordan vi holder på, og fortsetter med det, kommer jeg til å fortsette å snakke om disse tingene.
To ulike verdener
Selv valgte han denne gangen å gi ut bok via forlag fordi han ønsket å ha mer tid til de delene av bokprosessen han selv liker best – å skrive og formidle, ikke det administrative rundt.
Han mener at han imidlertid senere kan teste atter nye måter å gi ut bøker på.
– Det føles som to ulike verdener å gi ut selv eller å gi ut med forlag. Det er noen fordeler ved å velge et etablert forlag, som jeg savna litt hos Agathe. Og så vil jeg savne noe av det økonomiske om jeg selger bra med denne, humrer han.
– Det viktigste er at forfatteren velger det som er best for seg. Både etablerte forlag og selvpublisering kan fungere veldig bra.