Fra bokmesse til strippeklubb og fengsel

Den utrolige historien om Bokmässans gründer Conny Jacobsson – en mann som revolusjonerte svensk bokbransje, men som nå frister tilværelsen som skraphandler i Mauritania.

Til uka starter Bokmässan i Göteborg. Messen er Nordens største møteplass for bok- og bibliotekbransjen, og en av Europas største i sitt slag etter bokmessen i Frankfurt. «Svenskan» (Svenska Dagbladet) bringer i dag den smått utrolige historien om Bokmässans gründer, Conny Jacobsson, en mann som revolusjonerte svensk bokbransje, men som i dag frister tilværelse som skraphandler i Mauritania.

Alle vet at det ofte er vanskelig å få bokbransjen til å enes om felles løft og prosjekter, ikke minst i Norge. Her får vi vite om en som tidlig lærte seg å tenke «utenfor boksen» og som resulterte i at Bokmässan ble startet med besøk av Isaac Bashevis Singer og Rolf Wesenlund (sic)!

Journalist Klas Ekman har intervjuet Conny Jacobsson på Skype og vårt hjemlige parnass får passet påskrevet. Svenska Dagbladet eies av Schibsted, noe som får Jacobsson til å utbryte: – Det er ju synd som fan att de där gnidna i lusekoftor inte cashade upp et oljefat så att du fick möjlighet att komme och ställa frågorna personligen.

Har du litt tid til overs denne søndagen, anbefaler jeg deg denne fabelaktige artikkelen. For «fabelaktig» er i denne sammenheng riktig ord å bruke. Vi gleder oss allerede til den varslede selvbiografien, som Conny selv utrykker det: – Leif GW Persson, Liza Marklund och Ernest Hemingway kan slänga sig i väggen. Nu har jag verkligen lärt mig att skriva. Och när man har skapat så många problem för sig som jag, då har man verkligen något att berätta.

Conny Jakobsson har mye å fortelle. Les mer her.

 

Bildet: Conny Jacobsson, Isaac Bashevis Singer, Bertil Falck og Dorotea Bromberg på den aller første svenske Bokmässan. (Foto: Bok & Bibliotek)