Forlegger-verden til Oslo

Bok-Norge skal innta verden frem mot Frankfurt i 2019. Og året etter blir det internasjonalt storinnrykk i Oslo.

Den internasjonale satsingen for norsk litteratur stopper uansett ikke med Frankfurt-satsingen i 2019. Og nå kastes det på ytterligere med køl for å holde farten for det norske lokomotivet: Det er nå klart at IPA’s  trettitredje Verdenskongress skal avholdes i Norge 2020. IPA (The International Publishers Association), Den internasjonale forleggerforeningen, holder sine annethvert år.

– Gir nye møteplasser

– Det er selvfølgelig et løft å arrangere en slik konferanse, og den lokale arrangører tar også det økonomiske ansvaret i forbindelse med konferansen, sier Kristenn Einarsson, direktør i Den norske forleggerforeningen. – Når vi valgte, tidligere i høst, å vise vår interesse var det av flere grunner: Norge får bred oppmerksomhet i den internasjonale bokverden i 2019 hvor vi er Gjesteland i Norge. Nå er det viktig å tenke på hvordan vi kan følge opp det vi tror blir en suksess i 2019, og et av våre bidrag er å bringe flere hundre forleggere til Norge året etter. Det gir nye møteplasser, vi kan vise frem flere norske forfattere og vi kan vise frem det norske litteraturpolitiske «systemet» som har vist seg å fungere. Den norske Forleggerforening er også 125 år i 2020, denne type markering er det vi er interessert i, hvor vi kan bidra til videreutvikling av vår bransje.

Fra 60 land

IPA er verdens største sammenslutning av nasjonale og regionale forleggerforeninger og har base i Geneve. I dag er 70 organisasjoner fra 60 land i Afrika, Asia, Oseania, Europa, Sør- og Nord-Amerika med. Disse jobber i markeder med over 5,6 milliarder mennesker.

Kristenn Einarsson er selv sentral i IPA, som leder av foreningens ni mann store «Freedom to publish»-komité. I 2016 engasjerte komiteen  seg i saker i Tyrkia, Kina, Russland, Ukraina, Hviterussland, Italia, Mauritania, Egypt, Saudi-Arabia, Myanmar, India og Bangladesh, Georgia, Romania og Ungarn. Komiteen har dessutan hatt en rekke seminarer og konferanser.

Helleland til Delhi

Allerede i neste måned finner IPAs verdenskonferanse for 2018 sted i Delhi i India, med tema “Shaping the Future: Innovation Meets Experience”. Programmet spenner over de tre hovedpilarene for IPA: opphavsrett, publiseringsfrihet og lesing. Et sted mellom 250 og 500 forlagsfolk fra alle verdenshjørner skal diskutere utfordringer og muligheter i årene som kommer.

TIL DELHI: Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland skal delta under avslutningen av Verdenskongressen i Delhi tirsdag 13. februar. Det planlegges en samtale mellom den norske og den indiske kulturministeren, og Helleland deltar også i seremonien hvor Norge overtar stafettpinnen til det som skal bli den 33. Verdenskongressen.

Lillehammer eller Oslo?

– Vi har startet arbeidet med å velge hvor vi skal avholde Verdenskongressen i 2020, sier Kristenn Einarsson. – Det står mellom Lillehammer, antakelig samtidig med Litteraturfestivalen i mai 2020, eller Oslo. Vi tar sikte på å besluttet dette før vi drar til Delhi, slik at vi også kan profilere arrangørstedet der.