Forfatterskole med Morten Harry

Har du en forfatterspire i deg? Da kan du melde deg på forfatterskolen til forlaget Vigmostad & Bjørke. Kanskje får forfatterlærer Morten Harry Olsen ut det potensialet du eventuelt har.  

Forfatterskoler og skrivekurs er ikke noe nytt i bokverdenen, og Morten Harry Olsen har holdt kurs for skriveglade i flere år. Han har også gitt ut lærebok i faget. Til høsten skal han imidlertid samarbeide med forlaget Vigmostad & Bjørke, og de gjør dette for første gang.

Ti heldige søkere kommer inn på skolen. Varighet er et halvt år, og oppstart er altså nå i høst. Forlaget opplyser at de ønsker skrivende mennesker som ikke har utgitt skjønnlitteratur tidligere. Skolen, eller kurset om man vil, består av undervisning, workshops og personlig veiledning.

Erfaren lærer

Lærebok: Skrivehåndverket av M.H. Olsen

Morten Harry Olsen har selv en rekke bøker på samvittigheten og har mottatt flere priser for sitt forfatterskap, blant annet Tarjei Vesaas´ debutantpris, Rivertonprisen og Havmannprisen. Han har også sittet i Forfatterforeningens litterære råd, flere vurderingsutvalg i Kulturrådet og litterære juryer. Han har over 25 års erfaring som skrivelærer, blant annet fra Forfatterstudiet på Bø og egen skriveskole.

– Hvorfor skal forfatterspirer gå på denne forfatterskolen, Morten Harry Olsen?

– Fordi kunnskaper om det grunnleggende håndverket er viktig for å bli en god forfatter, og for å få større klarhet omkring eget prosjekt. Dette er et opplegg som gir varig innsikt, og som ikke bare handler om én bok.

– Hva kan du lære dem?

– Idéutvikling, storyutvikling, struktur, karakterutvikling og språklige virkemidler. Og ikke minst større bevissthet om hvor viktig håndverksaspektet er i litteraturen. Og en del arbeidsmetodikk.

Les også: Dagens dobbel fra Morten Harry

I kompaniskap med V&B

Marius Aronsen: – Positivt for forlaget

Nå har altså Morten Harry Olsen og forlaget Vigmostad & Bjørke gått sammen om forfatterskolen. Men hvorfor har forlaget valgt akkurat ham?

– Fordi Morten Harry Olsen har lang erfaring som skrivekursleder og får gjennomgående svært gode tilbakemeldinger fra deltakerne.

Det sier redaktør Marius Aronsen i V&B til BOK365. Han poengterer at forlaget faktisk har to forfattere på årets høstliste som har gått på kurs hos Morten Harry Olsen, nemlig Roar Ræstad og Therese Aasvik, som begge kommer med sin roman nummer tre nå i år.

– Olsen er dessuten ikke bare god i fortellerteori, han har også benyttet den kunnskapen med en solid dose kreativitet og skapt et knippe gode romaner selv. Det er en fine erfaringer å dele, sier Aronsen.

Kunnskap om fortellerteknikk

– Hvorfor gjør forlaget dette?

– Som redaktører erfarer vi at det er mange der ute som har noe som kanskje kunne blitt  til gode fortellinger, men som ikke evner å fullføre fordi de mangler kunnskap og fortellerteknikken som kunne gjort manusene til gode, litterære fortellinger. Den kunnskapen vil deltakerne på dette kurset få. Og for forlaget vil det være positivt å være knyttet til et miljø med lovende skrivere. Så kan det jo hende vi har noen i prosess allerede som også kan ha nytte av dette kurset.

– Hva skal til for at dere synes det har vært vellykket?

– Vi har ikke noe konkret mål som at ett kurs skal medføre én utgivelse eller lignende. Men om vi etter ett år har fått et par lovende prosjekter å jobbe videre med, synes jeg det er bra. Av manusene som kommer i jevnt sig til forlaget, er det vel knapt ett av hundre som det blir noe av. Så her er det rom for forbedringer. Et godt kurs med fornøyde deltakere er også en fin måte for oss å signalisere at vi satser på norsk skjønnlitteratur.

Tålmodighet og arbeidsvilje

Hva er så essensen i et slikt kurs. Hva er det viktigste? Ifølge Morten Harry Olsen er det å vite hva man egentlig vil fortelle.

– Ja, det viktigste spørsmålet er: «Hva vil jeg egentlig si?», forteller Olsen – Og så må – – man ha tålmodighet og arbeidsvilje. Dette er ikke et lett fag. Det gamle munnhellet om 10 % inspirasjon og 90 % perspirasjon er ganske nær sannheten.

– Hvor raskt forstår du hvem som kan bli forfattere og hvem som ikke kan bli?

– Vi ber jo søkerne om å vise frem både idégrunnlag og litterær språkevne. Det er de to helt nødvendige elementene. Er ikke de der, så er det ingen vits i å gå videre. Men senere i prosessen kommer det flere terskler av ganske forskjellig sort, som folk kan komme til å snuble i. De er ikke lette å forutse. Den høyeste terskelen er for mange det at dette er mer tid- og arbeidskrevende enn de trodde.

Les også: Morten Harry med nye forfatterspirer

Helgesamlinger

Kursdelen består av tre helgesamlinger, der de to første handler mest om undervisning, tilpasset elevenes egne tekster. Den siste helgen er en workshop med utgangspunkt i elevenes tekster. Elevene må regne med å bruke en del tid på forberedelser før hver samling. Det vil også delta en gjesteforeleser på den andre samlingen.

Mellom samlingene, og i cirka to måneder etter den siste, vil elevene bli fulgt opp og veiledet individuelt av hovedlærer. Den individuelle oppfølgingen vil da bli tilpasset deltakernes særskilte prosjekter og behov.

Søknadfristen er 9. september.

Du kan lese mer om skolen her