For gutta som aldri slutta

- Leser bare én gutt en hel bok etter denne festivalen er ambisjonen nådd, sier Arne Svingen. Nå etablerer han litteraturfestivalen "Gutta som aldri slutta".

– Mye av mitt forfatterskap har dreid seg om å få guttene til å lese mer. I løpet av de 20 årene jeg har utgitt bøker, har ikke akkurat utfordringen blitt mindre. Jeg er oppriktig bekymret for hvordan det står til med lese- og skriveferdighetene til gutter i dette landet, så dette er mitt forsøk på å sette fokus på noe som jeg mener er en av de store samfunnsutfordringene vi har i dag. Gutta taper i veldig mange skole- og yrkessammenhenger fordi de ligger så langt bak jentene når det gjelder lesing og skriving. Og den beste og mest umiddelbare veien inn i språket, er faktisk litteraturen, forteller Arne Svingen.

Nå starter han sin egen festival som over to dager vil sette fokus på litteratur som kan øke gutters og menns leselyst.

Du er ikke redd for bråk fra jentene, nå når guttene får sin egen litteraturfestival?

– Jentene ligger i dag foran gutta i alle fag bortsett fra gym. Men karakterforskjellen er aller størst i norsk, faget der litteraturen hører hjemme. Jeg tror jentene unner gutta å få muligheten til å finne sine bøker, sier Svingen.

Forfattermøter på Biblo Tøyen

Festivalen, som varer fra 14. til 15. mai i Oslo, vil ha barne- og ungdomsarrangementer på dagtid og voksenarrangementer på kveldstid. Svingen påpeker at arrangementene på dagtid vil skille seg fra en rendyrket barnebokfestival:

MØTER EWO: Festivalpublikummet får blant andre møte Jon Ewo.

– Planen er at klassene skal deles og bare gutta får delta på barne- og ungdomsarrangementene. Jeg har gjort det tidligere på skoler og det gir en helt annen dynamikk til timene. Dessuten kan vi konsentrere oss helt og holdent om å trigge guttas bokinteresse.

På arrangementene rettet mot yngre lesere er Biblo Tøyen samarbeidspartner og medarrangør:

– Barne- og ungdomsarrangementene på Biblo Tøyen vil ha stasjoner der elevene møter forskjellige forfattere og gutter på sin egen alder som anbefaler bøker. Forfatterne her blir Marius Molaug, Ingunn Aamodt, Sigbjørn Mostue og undertegnede. På kveldstid tirsdag 14. blir arrangement på Tøyen bibliotek med Helga Flatland, Tom Egeland og Jon Ewo i panelet.

Fotballpub med damene

Mens på kveldsarrangementene får også damene være med:

SANTOS PÅ PUB: Freddy dos Santos er blant forfatterne på Highbury.

– Kveldsarrangementene for voksne er selvsagt åpne for alle, og jeg håper mange kvinner også synes fokuset vil være interessant. For kvinner i dette landet leser masse, og ingenting hadde vel vært bedre enn om de fikk med seg flere menn inn i bøkene.

For de voksne blir det fotball og litteratur på Highbury fotballpub onsdagskvelden, med programposten «Fra Morgan Kane til Harry Kane» med Arild Stavrum, Aslak Sira Myhre, Freddy dos Santos og Erlend Loe i panelet, ledet av Aleksander Schau. Dette gleder Svingen seg spesielt til:

– Fotballinteressen i dette landet er helt vill. Mye god litteratur er skrevet om sporten. Men snakkes det om bøker i norske idrettsgarderober? Hva er en god fotballbok? Hvordan beskriver man idrett litterært? Hvorfor er vi så utrolig fascinert av fotball? Et møte mellom fotballspillere og forfattere ledet av Aleksander Schau må jo bli en helt eksepsjonell kveld.

Å slutte er bare trist

– Leser bare én gutt en hel bok etter denne festivalen er ambisjonen nådd. Men planen er jo at det skal bli mange guttelesere. Helst veldig mange, sier Svingen om sine forventninger til festivalen.

Han påpeker at gutter og menn leser langt mindre litteratur enn jenter og kvinner, og at det har vært slik lenge:

– Min enkle erfaring fra 20 år med skolebesøk er at medrivende litteratur er den mest effektive veien inn i leseferdighetenes univers.

Derfor har han valgt å kalle festivalen «Gutta som aldri slutta»:

– Ingen gutter burde slutte å lese bøker. Det er greit med en pause, men å slutte er bare trist.

Hva vil du se fra forlag og andre forfattere når det gjelder å hjelpe gutter til å lese mer?

– Først og fremst vil jeg gjerne se at bokhandlere og forlag tør å satse på bøker som kan få unge gutter til å lese. Nå er vi i ferd med å tape dem. Men tør vi gjøre den satsingen på ordentlig, skaffer vi utrolig mange lesere for framtida.

Hva skjer under festivalen?

Her er programmet til «Gutta som aldri slutta»:

Tirsdag 14. mai

Dagtid: Forfattermøter for guttene i 5.-7. klasse på Biblo Tøyen med Ingunn Aamodt, Marius Molaug og gutter som leser som snakker om litteratur og lesing. Kl. 10 og 12.

Kveldstid: Gutta som aldri slutta – en samtale om gutter, menn og lesing. Hva skal til for å få gutter og voksne menn til å lese skjønnlitteratur? Hvorfor leser de så lite?
Innledning ved gutter på ungdomsskolen som leser. Panel: Helga Flatland, Tom Egeland og Jon Ewo. Programleder: Arne Svingen. Gratis kveldsarrangement på Tøyen bibliotek.

Onsdag 15. mai

Dagtid: Forfattermøter for guttene på ungdomsskolen på Biblo Tøyen med Sigbjørn Mosteue, Arne Svingen og gutter som leser om litteratur og lesing. Kl. 10 og 12.

Kveldstid: Fra Morgan Kane til Harry Kane – litteratur og fotball. En samtale med forfattere
og fotballspillere, om spillet, om fotballromanene, om lesing og om fotball gjennom
historien. Panel: Arild Stavrum, Aslak Sira Myhre, Freddy Dos Santos og Erlend Loe
Programleder: Aleksander Schau. Gratis kveldsarrangement på Highbury fotballpub i Oslo.