– Folkets palass

Frode Grytten og Jo Straube med litterær fotohyllest til landets bibliotek.

– Biblioteket er folkets palass.

Ordene er Frode Gryttens. Men bildene av landets bibliotek er det Jo Straube som har tatt.

 

Foto fra boken: Selvær bibliotek, Træna, Nordland
Øya Selvær i Træna kommune har en liten bibliotekfilial som er åpen to timer i uka: mandag ettermiddag mellom klokken fem og syv.
«I en periode ble biblioteket veldig lite brukt. Jeg satt der mest alene og lånte bøker til meg selv og svigermor. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve å friste med kaffe og noe å bite i. Den siste tida tror jeg biblioteket har blitt brukt mer enn treningsrommet.»
Janne Kristin Aspelund Stangen, som også jobber på Posten, drifter utlånet i en stilling på åtte prosent.

Ja, fotograf Jo Straube har reist rundt og fotografert landets bibliotek. Det er blitt både utstilling og bok. Utstillingen står på Lindeplassen i Odda under Litteratursymposiet denne uken, og flytter til Oslo neste uke. Boken kommer i handelen tirsdag. Med forord og kommentarer av bibliotekentusiast Frode Grytten. Men hvorfor har Straube valgt akkurat bibliotek som motiv for sine bilder?

– Egentlig er de ikke så spennende visuelt i utgangspunktet, men jeg er kommet frem til erkjennelsen av at bibliotekene er så viktige. Det er det jeg ønsker jeg å vise med bildene mine.

Utstilling i Odda: – Jo Straubes bilder er en kjærlighetserklæring til folkebibliotekene med glimt i øyet, og et tidsbilde av folkebibliotekene slik de ser ut i Norge i dag, sa fylkesbiblioteksjef i Hordaland, Ruth Ørnholt, under åpningen av utstillingen.

Legendarisk biblioteksjef

Jo Straube begynte først å ta bilder av folk som besøkte bibliotekene. Så begynte han å ta bilder av selve bibliotekene også, og så ble det mer og mer.

Samarbeidet med Frode Grytten kom i stand på Frodes hjembibliotek i Odda. Begge var der da den legendariske biblioteksjefen Dordei Nesheim Raaen fikk Kongens fortjenestemedalje i 2015. Grytten holdt tale under seremonien, som grep Jo Straube sterkt.

– Ja, den rørte meg dypt. Så jeg spurte Frode om han kunne skrive et forord til boken basert på talen, for den var så fin. Han sa ja, og skrev et helt annet forord. Men det ble veldig fint det også, smiler Straube

Våt åpning: Oddas legendariske biblioteksjef Dordei Raaen på fotoet til høyre .

– Dordei Raaen var en legende i et mannstyrt Odda i en årrekke. Bibliotekets vekst og betydning er hennes fortjeneste, hevder Grytten.

– Husker du henne fra da du var liten?

– Ja. Og hun husker meg også, smiler han. – Jeg var en ivrig gjest.

Foto fra boken: Tøyen bibliotek, Oslo. «Vi er her hver tirsdag. Det er den eneste dagen som passer for alle. Før var tirsdag en vanlig dag, men nå er det den beste dagen.»

– Hvem skal kjøpe denne boken?

– Alle bibliotekene … he he. Og alle som er glade i biblioteket. Det er faktisk overraskende mange av oss som har et nært forhold til biblioteket. 40 % av alle nordmenn sier at de går der. Det er jo under halvparten av oss, men likevel ganske mange, sier Jo Straube.

– Det fins veldig mange bibliotekentusiaster der ute, mange har et kjærlighetsforhold til bibliotekene, sier Frode Grytten. – Og så er det jo slik med bøker at de har sitt eget liv. Du vet aldri.

By og land

– Hvor ligger Norges beste bibliotek?

– Hmmmm. Det er så mange forskjellige og av ulik

Foto fra boken: Nordreisa bibliotek, Troms.
«Ingen dag er lik, og man vet aldri hvem som kommer innom, det er spennende. Akvariet er særlig populært blant ungene.»
Gunn-Lill Johansen har jobbet ved Nordreisa bibliotek på Storslett siden juli 1996, men tok fagutdanning og ble ferdig utdannet bibliotekar i 2005.

størrelse. Det er stor forskjell på by og bygd. Men jeg er veldig glad i Tromsø bibliotek, som er en gammel ombygd kino. Det er blitt svært vellykket. Bodø bibliotek er også blitt utrolig fint. Jeg gikk på folkehøyskole i Lofoten og var ganske ofte i Bodø for å vente på fly, båt og tog. Det var drepen tidligere. Nå gjør det nye biblioteket ventingen til en fryd.

Og så er det jo mange små og søte bibliotek: Veines i Finnmark for eksempel. Det er i en gymsal der basketkurvene henger fra taket og hvor det er nærbutikk, postkontor og bibliotek i ett, sier Traube.

– Et godt bibliotek gir deg følelsen av at du er velkommen og at du kan være deg selv. Og at du kan finne det du leter etter uten at du visste at det var det du lette etter, sier Frode Grytten.

– Hva kjennetegner et bra bibliotek visuelt da?

– At det er noe mer enn bokhyller og bøker, sier Straube

– At det også er fint å se på det utenfra, sier Grytten. – En favoritt der er jo Tønsberg, som har et hotell rett overfor. Der har jeg bodd og sittet og bare sett på biblioteket.

Frode Grytten og Jo Straube på Odda bibliotek, der samarbeidet så dagens lys.

Boken kommer ut på forlaget Bergen Kjøtt Publishing. Den har tittelen Det norske bibliotek og består av nærmere 90 bilder fra bibliotek over hele landet.