Flere boikotter prisene

I STOCKHOLM: Olga Tokarczuk da hun donerte sin håndskrevne dagbok til Nobelmuseet. Foto: Nobel Media AB

Olga Tokarczuk og Peter Handke har holdt sine nobelforedrag og du finner lenke til både tekst og videoer her. Prisene deles ut i dag. Oppkjøringen har vært alt annet enn fredelig.

Lørdag fremførte både Olga Tokarczuk og Peter Handke sine nobelforedrag for Svenska Akademien, og det har vært ulike aktiviteter gjennom helgen, blant annet et besøk på nobelmuseet der Tokarczuk donerte sin håndskrevne dagbok for 2018 til samlingen.

Her kan du se video av eller lese Olga Tokarczucz nobelforedrag 

Her kan du se video av eller lese Peter Handkes nobelforedrag

Begge foredragene finnes på tysk, engelsk og svensk.

Flere trekker seg

Opptakten til utdelingen har ikke gått ubemerket hen. Helt siden tildelingen har det rast en debatt om hvorvidt Handke burde fått prisen på grunn av deler av sitt forfatterskap og intervjuer der kritikerne påstår at han skal ha benektet at folkemord fant sted på Balkan på 90-tallet.

Handke har imidlertid fått kunstnerlig støtte av blant andre Elfriede Jelinek og Karl Ove Knausgård, sistnevnte som også forsvarte ham ved tildelingen av Ibsenprisen i 2014.

Peter Handke er en politisk tullebukk, men Svenska Akademien gjorde jobben sin kommenterte BOK365 da nyheten ble sluppet.

Den omstridte nobelprisen i litteratur har utløst bråk. Forrige uke ble det kjent at to forfattere fra den nye, utvidede Nobelkomiteen trekker seg. En av dem begrunnet avgjørelsen med tildelingen til den østerrikske forfatteren.

Flere boikotter

Peter Englund, en veteran i Svenska Akademien, holder seg borte fra det hele. «Å feire Handkes nobelpris ville vært grovt hykleri fra min side», skrev han i dagens Nyheter.

Kosovos utenriksminister skriver på Facebook at landets ambassadør til Sverige ikke kommer til å delta på nobelseremonien og han forventer at også Albania boikotter tildelingen til «en venn og tilhenger av Milosevics politikk».

Heller ikke Olga Tokarczuk kommer unna en boikott. Forfatteren er aktiv i Polens grønne parti og har flere ganger vært i tottene på makthaverne på ytre høyre. Når hun mottar Nobelprisen i litteratur, sender ikke landets tv-kanal TVP seremonien. I stedet sender de en sitcom-serie, en dokusåpe og en spillefilm.

– Ingen glede, sier Handke

I helgenbrakte avisen Expressen et utdrag av et  intervju med Handke fra tidligere i høst. Intervjueren var forfatterens biograf, Malte Herwig.

«Glede er det ikke, det er ingen glede. Men det gir en slags fred, tross alt», sier Handke i intervjuet og biografen klargjør tidlig sin holdning:

«Det er forskjell på kritikk og hets. Det siste tar jeg avstand fra. Hets innebærer å spotte et menneske, å ville gjøre henne aldeles umulig. Mennesket Peter Handke har i løpet av de siste ukene blitt æresskjelt med ord som «skrap», antisemitt, homohater, folkemordsapologet, diktatorvenn, fascist, høyreekstremist og kriminell (dette er bare et lite utvalg».

Biografen bruker mye tid på å gi eksempler og på å skildre Handkes temperament og hyppige raseriutbrudd.

Ikke invitert til bibliotek

Onsdag, dagen etter tildelingen, skal Olga Tokarczuk besøke biblioteket i den mye omtalte bydelen Rinkeby.

«Barna er ofte flyktninger fra krigssoner eller de har foreldre som er det. Å invitere Peter Handke var utenkelig, men Olga Tokarczuz passer perfekt med sin innsikt om minoriterer i den store mengden», skriver kulturkommentator Margareta Sörenson.

 

Bildet: TIL RINKEBY ONSDAG: Olga Tokarczuc (Foto: Lukasz Giza)