– En helt vilt fin bok

FRAMSNAKKING: Se hva Kristin Brandtsegg Johansen trekker frem blant egne og andres skjulte bokskatter.

I går rullet i gang vår sedvanlige førjulstradisjon: Dagens framsnakker. BOK365s oppgave består i A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag. Vi er – særlig på del A – nådeløse på at man bare får velge én bok.

Klokskap og lekenhet

I dag er det Sigrid Undset-spesialist og sjefredaktør i Gloria Forlag, Kristin Brandtsegg Johansen, som skal gjøre sine valg. I sitt eget hus lander hun på en roman som utkom tidlig denne høsten:

– Blant våre egne må det bli Torun Lians forunderlig fine roman Knokkelsommer, om den unge jenta Helene som i løpet av noen korte ferieuker manøvrerer gjennom utfordringer vi alle kjenner igjen, fra vårt eget liv eller noen vi kjenner. Det er en bok om vår tid, sett som i et speil, i en gåte, men fortalt med Torunn Lians klokskap og lekenhet. Må bare leses.

– Ble glad av å lese den

Når hun skal velge en bok fra et annet forlag, går ferden til Cappelen Damms hyller:

– Det må bli Gro Dahles siste bok Hjem, sier hunden, det er en helt vilt fin bok, med Gro Dahles morsomme og kloke betraktninger om alt mulig rart, egentlig. Jeg ble så glad av å lese den.