Festivalens gøyeste?

Platons drikkegilde på Lillehammer. "Mannen i baren" (Lars Jacob Holm) kverulerer.

Platons "Symposion" ble fremført under Litteraturfestivalen på Lillehammer, og det til stormende jubel.

Platon skrev sin Symposion, med undertittel Drikkegildet i Athen for over 2400 år siden, trolig i årene 385-380 før vår tidsregning. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer ble verket gjenskapt med en ørliten vri. Eller egentlig en ganske stor vri.

Det er skuespiller og dramatiker Vibeke Flesland Havre som har funnet frem den gamle teksten, der syv athenere, med Sokrates i spissen, holder taler om kjærlighet under et symposion, eller drikkegilde da. Så hvorfor ikke lag en vri på det ved å la moderne forfattere og musikere prise kjærligheten på sitt vis?

Brynjulf Jung Tjønn med en sterk tale om kjærlighet

Og det har altså Flesland Havre gjort. Til stormende jubel. En variant av forestillingen ble spilt på Litteraturfestivalen i fjor, og siden har den vært fremført blant annet under Festspillene i Bergen. Men forskjellige aktører til å prise kjærligheten. På Lillehammer stilte Frode Grytten, Heidi Marie Vestrheim, Marie Aubert, Brynjulf Jung Tjønn og svenske Marit Kapla med egenskrevne taler.

Frie tøyler

Vibeke Flesland Havre har skrevet den halvannen time lange rammeforestillingen, men de forskjellige talerne har helt fire tøyler rundt temaet «kjærlighet». Det hele akkompagnert av musiker Annlaug Børsheim, som har valgt ut en rekke sanger med tema kjærlighet.

– De syv talene i Symposion har på en måte definert kjærlighetsbegrepet helt frem til vår tid, og jeg tenkte det kanskje var på tide å få noen nye synspunkter på hva kjærlighet er, sier Vibeke Flesland Havre til BOK365. – Og det er blitt en forestilling der publikum deltar der de sitter omsluttet av kjærlighet.

Men kjærligheten kan være problematisk også. «Mannen i baren», portrettert av Lars Jacob Holm, griper ordet, kommer med innspill og kverulerer jevnt og trutt under hele showet.

Dekameronen neste

Hovedkvinnene bak «Platons drikkegilde», dramatiker og skuespiller Vibeke Flesland Havre og musiker Annlaug Børsheim, feirer forestillingen og stipendet.

Etter forestillingen ble Vibeke Flesland Havre tildelt et stipend på 50.000 kroner av festivalsjef Marit Borkenhagen. Mot at hun lover å gå løs på en ny klassiker til neste års festival, nemlig Bocaccios Dekameronen.

Flelsand Havre tok utfordringen på strak arm, så om resten av finansieringen kommer på plass, er det vel bare å glede seg.

Frem til det kan du se «Platons drikkegilde» på Porsgrunn internasjonale teaterfestival nå i juni om du er i nærheten- Ensemblet skal også på en vestlandsturné, og stykkes skal også fremføres under Vinterlysfestivalen neste år.