Fem krim-bøker i bokvåren

SÅPEKOKER: Camilla Läckberg (foto: Magnus Ragnvid)

En ny Camilla Läckberg-karakter, brutale islandske drap og thriller fra Hitler-Tyskland er blant krim-høydepunktene i den oversatte bokvåren.

Det er nytt bokår med mange underholdende bøker i vente i vårhalvåret, hvor mange av de svenske toppnavnene er ute med nye bøker. Her er fem utvalgte:

Camilla Läckberg: Gullburet (Gyldendal. Oversatt av Kari Bolstad)

I Camilla Läckbergs nyeste krim tar hun ikke med leseren tilbake til Fjällbacka, men heller til et nytt univers og en ny karakter. I Gullburet (Gyldendal), den første av to bøker, blir leseren introdusert for Faye, kvinnen som har alt. Hun har en kjærlig mann, nydelig datter og en fantastisk leilighet i den svenske hovedstaden. Men bak den perfekte fasaden er ikke Jack den kjærlige ektemannen han en gang var, og Faye streber for å gjøre ham fornøyd. Livet hennes raser sammen når Jack er utro og vil skilles. Faye opparbeider seg et enormt raseri som blir drivkraften bak en ondskapsfull hevnplan for å ruinere Jack fullstendig.

Yrsa Sigurdardottir: Galgen (Kagge. Oversatt av Barbro E. Lundberg)

Denne våren tar Yrsa Sigurdadottir leserne med tilbake til Island. Galgen (Kagge) er den fjerde boka i serien om barnepsykologen Freyja og politimannen Huldar – som nok en gang blir involvert i samme etterforskning. En ung investor blir funnet død – hengt fra en planke i naturområdet Galgahraun – galgelavaen. Når politiet oppsøker leiligheten hans, finner de en liten gutt som ikke kan redegjøre for hvorfor han er der eller hvordan han kjenner den avdøde mannen. Når han forteller at moren hans snart skal føde, uten å vite hvor hun befinner seg, haster det å finne svar.

Cilla og Rolf Börjlind: Koldbrann (Gyldendal. Oversatt av Kjell Jørgen Holbye)

Forfatterne bak TV-serien «Springflo» er klare med den femte boken om Tom Stilton og Olivia Rönning. Handlingen starter på Mekongfloden i Thailand, hvor Tom Stilton er på vei inn i det gylne triangel, på jakt etter en mørk hemmelighet. Samtidig i Stockholm får Olivia Rönning et spesialoppdrag. En familie er drept i en bilbombe, og en antatt gjerningsmann blir tatt. Men så blir Olivia kontaktet av Mette Olsäter, sin tidligere sjef som nå er gått av med pensjon. Mette tror det er begått et justismord og vil at Olivia skal se på saken på nytt. Etterforskningen leder henne til en verden med skjulte forbindelser, mørke hemmeligheter og menn som er villige til å gjøre hva som helst for å beholde sin makt.

Hjorth og Rosenfeldt: En høyere rettferdighet (Aschehoug. Oversatt av Lene Stokseth)

Nok et forfatterpar, som også står bak en stor TV-serie; «Broen». Hjorth og Rosenfeldt gir leserne et gjensyn med kriminalpsykologen Sebastian Bergman denne våren. Han har innsett at hans dager på Riksmord er over, og bruker dagene på å holde forelesninger og skrive bøker. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder. Hun har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen bedøver ofrene med en sprøyte og trekker en sekk over hodet før han fullbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman.

Robert Harris (Foto: Cappelen Damm/Peter von Felbert)

Robert Harris: München (Cappelen Damm. Oversatt av Monica Carlsen)

Robert Harris er en av verdens mestselgende thrillerforfattere, og står bak den kritikerroste boken Fedreland og Cicero-trilogien. Denne våren kommer endelig München i norsk språkdrakt. Handlingen er satt mot bakteppet av den skjebnefulle München-konferansen i september 1938. Hugh Legat er en fremadstormende stjerne i britisk diplomati, og sekretæren til statsminister Neville Chamberlain. Paul von Hartmann jobber i det tyske utenriksdepartementet, og er en del av den hemmelige motstanden mot Hitler. Legat og Hartman var skolevenner på Oxford på 1920-tallet, men har ikke hatt kontakt siden. Når Hugh, i følge med Chamberlain, flyr fra London til München, og Hartmann reiser på Hitlers nattog fra Berlin, blir deres veier satt på en katastrofal kollisjonskurs.

 

(Foto: Magnus Ragnvid)