Feirer Tronsmo

"Litteratur på Blå" avslutter sesongen førstkommende mandag med en hyllest til den utkastelsestruede bokhandelen.

– Som veldig mange andre har vi reagert på utkastelsesordren og den konstante trusselen om utkastelse som bokhandelen lever under, sier Hedda Lingaas Fossum, en av redaksjonslederne i «Litteratur på Blå».

– Tronsmo er helt unik, og representerer en type bokhandel som vi ser færre og færre av. Når vi ser hvordan utviklingen generelt går mot mer sentralisering, ensretting, kjedestyring og bestselgerfokus er det også viktig å se hvor stor verdi en bokhandel som Tronsmo har, og den arven og tradisjonen de tar vare på, mener Lingaas Fossum.

 

Idealistisk litterær plattform

«Litteratur på Blå» er et ukentlig arrangement som går gjennom vinter, vår og høst. Debatter, lanseringer og intervjuer med litterært tilsnitt har fått en stor besøksskare. Initiativet er idealistisk og basert på frivilling arbeid, og det hele startet i 2007.

– I år har vi hatt publikumsrekord. På vår åpningskveld, en samtale om Simone de Beauvoir, var det over 1400 påmeldte og lange køer utenfor. Vi følte at vi kunne bruke vår plattform og vise støtte til Tronsmo, samtidig som de mange som bryr seg om bokhandelen også kunne komme sammen og vise sin støtte. Foreløpig er over tusen stykker påmeldt dette arrangementet på Facebook, og det er helt utrolig, sier Lingaas Fossum.

 

Kø utenfor Blå
POPULÆRT: Det har ofte vært lang kø når Litteratur på Blå har blitt arrangert i år. Foto: Marte Finess Tretvoll

 

Forfattere og musikk

Dørene til «Leve Tronsmo» åpnes kl. 19, og fra kl 20 blir det et variert program som går over to runder.

– Vi har spurt flere forfattere om de vil lese noe til ære for Tronsmo , eller komme med appeller eller liknende. De har fått stor frihet. Det blir også endel musikalske innslag, blant annet skal Lommemennene fremføre «Fuck Entra» live for første gang, forklarer Lingaas.

Blant forfatterne som foreløpig er offentliggjort finner vi navn som  Kjersti Skomsvold, Frode Grytten, Geir Gulliksen, Anna Fiske, Hans Petter Blad, Kjersti Bronken Senderud og Steffen Kverneland. Det blir også noen overraskelser i løpet av kvelden.

 

Kan ikke sture

Eva Stenlund Thorsen, daglig leder i Tronsmo, er svært glad for initiativet fra «Litteratur på Blå», og hun har tenkt til å møte opp.

– Alle de ansatte herfra kommer nok. Vi kan ikke sitte hjemme og sture, sier Thorsen.

Hun vedgår likevel at det fortsatt er vanskelig for henne og de andre som arbeider i bokhandelen.

–  Det er klart at det har vært og er veldig anstrengende og ikke vite hvordan saker og ting skal gå. Vi leter fortsatt etter egnede lokaler for å slippe og stenge, og vi har fått mange tips av folk som eier lokaler og leier ut. Entra har også kommet med forslag, men ikke noe som er direkte bra. Vi vil gjerne ligge i nærheten av der vi er nå, og ønsker oss heller ikke mindre lokaler. Det ble blant annet foreslått at vi kunne leie i Barcode, og bli et trekkplaster der, men det er ikke aktuelt, forklarer Thorsen

 

Stort engasjement

Engasjementet for å bevare Tronsmo har vært og er svært stort. Det er Thorsen takknemlig for.

– Det er mange som støtter oss på sosiale medier, og hver dag kommer det folk innom bokhandelen som er bekymret og spør hvordan det går.

1. august er den vonde datoen hvor bokhandelen må være ute av lokalene. Tronsmos tradisjonsrike bakgårdssalg, som vanligvis arrangeres i august, blir derfor flyttet til 11.-13. juni i år.