Æ Å Trondheim for sjuende gang

«Orientering» er tema for litteraturfestivalen i Trondheim som åpner torsdag.

Det nærmer seg Æ Å Trondheim litteraturfestival, og både arrangører og deltagere gleder seg for alvor til årets utgave, som har 20 forfattere fra hele verden på programmet.

 

Festivalen så dagens lys i 2003, og siden har den vært arrangert annethvert år i Midt-Norges hovedstad.

– Denne festivalens høydepunkt blir nok for mange Tor Åge Bringsværd, sier Guri Sørumgård Botheim i Norsk Forfattersentrum Midt-Norge, som arrangerer Æ Å sammen med et kunstnerisk råd.

– Personlig ser jeg også frem til å høre Bjørn Arild Ersland, en ung og spennende forfatter som i likhet med Bringsværd skriver for både barn og voksne, sier hun til BOK365.

 

Forfattersentrum Guri1 foto Nina Ruud
Gleder seg: Guri Sørumgård Botheim. Foto: Nina Ruud.

 

Litteraturen som kart

Festivaltemaet i 2015 er altså orientering. «Å orientere seg handler om å vite hvor man er, å peke ut retninger og finne ut hvor man skal. I en skiftende verden kan litteraturen brukes som kart», skriver arrangørene.

Fra torsdag til søndag gjelder det derfor å orientere seg rundt i Trondheim, og det kan også lønne seg å peile inn Rockheim, der kveldsarrangementene foregår, som i de to foregående festivalene.

Fredag kveld skal for eksempel Torgrim Eggen holde foredrag om det tyske bandet Kraftwerk under tittelen Menneske/maskin/musikk, et foredrag som også inkluderer lytting til musikk.

 

 

USA-besøk igjen

Vi får besøk fra USA også, sier Guri Sørumgard Botheim. – Julian Brolaski kommer til Norge for første gang. Kanskje får vi oppleve noe lignende av det vi opplevde for to år siden da amerikanske Ariana Reines besøkte oss. Hun og Anna Kleiva fant hverandre under Æ Å, og det resulterte i at Anna Kleiva har oversatt en av diktsamlingene til Ariana Reines.

 

unnamed

 

Æ Å

Stusser du litt på festivalens navn? Litt folkeopplysning for østlendinger, bergensere og andre:

To små trøndere møtes. Den ene: – Hvilken klasse går du i da?

– Æ e i A æ. Enn du?

– Æ e i A æ å.

 

Festivalen åpner torsdag klokken 19. Du kan se hele programmet her.