Feirer Shakespeare med gjestespill

The Two Gentlemen of Verona.

Ensembelet fra selveste The Globe gjester Oslo med en lite spilt Shakespeare-komedie.

 

Det er 400 år siden den store dikteren døde i år, og det markeres over hele verden. På Akershus slott markeres jubileet med gjestespill fra William Shakespeares eget teater, The Globe i London.

 

Det er mesterens første komedie som står på plakaten. To herrer fra Verona eller The Two Gentlemen of Verona var svært populært i dikterens samtid, men spilles sjelden her i landet.

– Et suverent ensemble fra ærverdige The Globe byr på en unik sjanse til å oppleve Shakespeare på originalspråket, og engelsk skuespillerkunst av ypperste klasse. Dette er Shakespeare på sitt beste, sier produsent Anne Schinrud, som mener borggården på Akershus Slott skaper en perfekt ramme rundt forestillingen – Den gir assosiasjoner tilbake til Shakespeares tid, sier hun.

 

Les også: Stor ståhei for Shakespeare

 

The Two Gentlemen of Verona.
The Two Gentlemen of Verona.

 

Vennskap på prøve

Denne komedien er mest sannsynlig skrevet mellom 1589 og 1593 og er blant mesterens tidligste skuespill. Handlingen kretser rundt vennskapet mellom to unge menn fra Verona, Proteus og Valentine. Vennskapet deres settes på harde prøver gjennom en fartsfylt handling fylt av kjærlighet, svik, sjalusi, fiendskap og forsoning. Vi ser antydninger til tema og virkemidler som Shakespeare rendyrker i senere skuespill, som for eksempel konflikten mellom kjærlighet og vennskap. Dette er også det første stykket der han lar en av de kvinnelige hovedpersonene kle seg ut som mann for å skape forvirring.

The Two Gentlemen of Verona, eller To herrer fra Verona, som stykket heter på norsk, er blant Shakespeares minst spilte, og av mange oppfattet som hans mest undervurderte. Dette er derfor en fin mulighet til å se dette stykket på engelsk i borggården på Akershus festning. Det kan bli en stund til neste gang.

 

shakesspeare
William Shakespeare (1564 -1616)

 

Gjester Oslo for femte gang

Shakespeare’s Globe Theatre i London er en rekonstruksjon av det opprinnelige teatret til Shakespeare. Teatret har et eget kompani som spiller regelmessige forestillinger på teatret og turnerer i Storbritannia og internasjonalt. Kompaniet regnes blant de fremste i verden på tolkning og formidling av Shakespeares verker.

Shakespeare’s Globe besøkte Akershus festning første gang i juni 2009 med The Comedy of Errors. Forestillingen høstet stående ovasjoner, og var en så stor kunstnerisk suksess at kompaniet ble invitert tilbake i 2010 med A Midsummer Night’s Dream, i 2011 med Hamlet og i 2015 med Romeo & Juliet.

 

Les også: Den største i mitt fag

 

Du kan se The Two Gentlemen of Verona i borggården på Akershus Slott i Oslo torsdag 16., fredag 17., lørdag 18. og søndag 19. juni.

Det er Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur (SAKK) som står bak gjestespillet. SAKKs formål er å styrke kulturell virksomhet på Akershus festning og området rundt.

 

(Foto: Shakespeare’s Globe)