The Book Fairies er et prosjekt som tar sikte på å få folk til å lese – og de finnes i over hundre land.
The Book Fairies-prosjektet ble lansert mars 2017, og på mindre enn ett år har det spredt seg til mer enn hundre land.
I skrivende stund finnes det mer enn 5000 bokfeer verden over. De er gjemt blant oss, og deres felles mål er å øke leselysten. De går frem på en ukonvensjonell måte for å oppnå dette målet. En Book fairy, eller bok-fe på godt norsk, har til oppgave å legge ut bøker på offentlige steder som hvem som helst kan finne, lese og dele med andre igjen.
Norsk bokfe
Prosjektet ble grunnlagt av britiske Cordelia Oxley fra London. The Book Fairies er en videreutvikling av prosjektet «Books on the underground», hvor man skulle legge ut bøker på tuben i London. Cordelia ønsket å spre prosjektet ytterligere, og bad om hjelp fra «feer» over hele verden.
En av disse er norske Tuva Anette Tveit. Hun forteller at det var gjennom sosiale medier hun oppdaget fenomenet:
– Emma Watson er en bokfe, og var det var hun som fikk øynene mine opp for dette prosjektet, forteller hun.
Men det er særlig Instagram som er rekrutteringsverktøyet for Bokfeene, og det er her de også sprer hint om hvor du kan finne bøker:
– Jeg hadde allerede en bookstagram @dressmyshelf da jeg fant ut om bookfeene, og jeg likte tanken på å kombinere disse to. Målet med bookstagrammen er å få mer oppmerksomhet rundt bøker og å spre leseglede. Hvilken bedre måte å gjøre det på enn å plassere ut bøker som folk kan plukke med seg og gi videre etter at de har lest dem? Jeg føler på en måte at bøkene får et evig liv ved at så mange som mulig får glede av dem, forteller Tuva Anette Tveit.
Hvor mange bokfeer som befinner seg i Norge er usikkert.
– Jeg vet ikke hvor mange bokfeer det er totalt i Norge, men jeg tror ikke det er så veldig mange av oss foreløpig. Jeg har kun litt kontakt med én annen norsk bokfe gjennom Instagram.
Legge ut bøker
– Jeg har lagt ut totalt 14 bøker i Norge, Thailand og Myanmar. Jeg har fremdeles til gode å finne tilbake til noen av bøkene jeg har lagt ut under hashtaggen #ibelieveinbookfairies på sosiale medier, men håper det skjer en dag, forteller Tveit, og legger til:
– Jeg har derimot sett et par av bøkene bli plukket opp. Folk blir både overrasket og glade når de finner ut at de kan ta boka med seg.
Oppskriften for hvordan man går frem som en bokfe er enkel:
– Jeg finner en bok jeg har lest og synes andre burde få glede av. Jeg klistrer på klistremerket som forteller at finneren kan ta boka med seg, og jeg pleier også å feste et grønt gavebånd rundt boka. Jeg prøver å finne steder som vil ta seg bra ut på bilder, etter som jeg poster et bilde av det på Instagram etterpå. Når jeg legger ut boka prøver jeg å gjøre det så diskret som mulig, spesielt på steder med mange mennesker.
Hvis du synes dette høres interessant ut og du går med en bokfe i hjertet, er det ikke vanskelig å bli med på prosjektet:
– Det er bare å bli med! Bestill klistremerker på www.ibelieveinbookfairies.com, finn en bok du ønsker at andre skal få glede av, gjem den, og du er med! Del gjerne bilde av boken under hashtaggen #ibelieveinbookfairies etterpå!
(Hovedfoto: Tuva Anette Tveit)